У Дніпропетровську вперше в Україні відкриється Локальна демократична агенція

6 Березня 2015 19:28

3717_mediumВперше в державі Локальна демократична агенція (LDA) відкриється у Дніпропетровську 18 травня 2015 року. Як повідомляє  сайт облради, про це стало відомо 6 березня на зустрічі керівництва Дніпропетровської обласної ради, представників європейських, національних та регіональних громадських організацій.

Локальна демократія означає можливість громадянина брати участь у громадському житті території не тільки раз в декілька років на виборах, а й постійно. Для цього є ціла низка засобів починаючи з впровадження громадських слухань та закінчуючи об’єднаннями громадян. Саме впровадження сучасних демократичних практик в Україні є головно метою цієї установи.

Агенція займатиметься впровадженням та моніторингом демократичних процесів в регіоні, буде підтримувати розвиток громадянського суспільства і відкриє перед людьми можливості, щоб вони самостійно могли співпрацювати з органами влади і впливати на ефективність їх роботи. Крім того, Дніпропетровщина стане першим українським регіоном, громади якого будуть напряму співпрацювати з представниками місцевих і регіональних влад Ради Європи, а також з програмами Східного партнерства ЄС у напрямку розвитку громадянського суспільства.

За словами члена Керуючого Комітету ALDA, співголови Робочої групи з питань Східного партнерства Пера Вінтера, агенція у Дніпропетровську стане частиною широкої мережі LDA, які вже існують в сусідніх країнах. Роль міжнародних партнерів полягатиме у фінансовій підтримці, підготовці та реалізації спільних проектів, а також заохочуванні створення мереж участі між громадами. Міжнародними партнерами стануть регіони і муніципалітети, а також неурядові організації з Європи, зацікавлені у зміцненні місцевої демократії в України. Учасники LDA зможуть обмінюватися передовим досвідом, приєднуватись до європейських проектів з розвитку громад та децентралізованого співробітництва, питань миру і примирення.

Ініціатива реалізується у співпраці Дніпропетровської обласної ради та Воєводства Нижньої Сілезії. Основні партнери ЛДА Дніпропетровськ: воєводство Нижня Сілезія (Польща), регіон Ельзас (Франція).

У Дніпропетровській області за останні 4 роки участь населення у різного роду соціальних проектах збільшилася в декілька разів. Якщо у 2010 році у реалізації власних ініціатив брали участь лише 60 тисяч осіб, то вже у 2013 році цей показник був 300 тисяч, а у 2014 – 700 тисяч. Кількість проектів, які були ініційовані збільшувалася пропорційно.