Дніпропетровщина посідає одне з перших місць в Україні за кількістю дітей, що виховуються в сімейних формах виховання

12 Березня 2015 23:21

th_net sirotstvyНаразі на Дніпропетровщині діє 147 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) та 389 прийомних сімей, в яких знайшли нові родини 1728 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це один з найвищих показників серед регіонів України. Про це повідомляє  сайт ОДА.

 Батьки-вихователі пройшли спеціальне навчання, оформили спеціальний пакет документів, і держава делегувала їм повноваження на виховання цих дітей. Не просто делегувала, а й дає їм кошти на повне утримання цих дітей. На кожну дитину йде виплата в розмірі 2 прожиткових мінімумів відповідно до віку вихованця. Наприклад, дитина у віці від 6 до 18 років отримує в межах 2 тис 540 грн щомісяця. Крім того держава виплачує зарплату прийомним батькам і батькам-вихователям в ДБСТ за те, що вони виховують дітей. В середньому зарплата прийомних батьків складає 1900 грн, батьків-вихователів ДБСТ – 5500-6000 грн.

Жителі Дніпропетровщини активно створюють нові ДБСТ чи прийомні сім’ї. Наразі, незважаючи на невелику кількість дітей, що знаходиться в інтернатних закладах, кількість бажаючих взяти дитину в родину зростає.
Так наразі в інтернатних закладах знаходиться лише 452 дитини. З них 160 – діти-інваліди, які перебувають в установах Міністерства соціальної політики. 60 дітей – це діти до 4 років. Решта – це дорослі діти (16-17 років), які не бажають йти в сім’ю, тому що через рік їм йти у доросле життя.
На сьогодні в області залишилося тільки 2 заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це дитячий будинок № 1 у Дніпропетровську та школа-інтернат «Гармонія» в Нікополі. Вони розраховані на велику кількість дітей, але в них виховується 17 та 38 дітей відповідно. Всі інші місця не заповнені, і діти до цих закладів практично не надходять. Всі діти одразу йдуть у сім’ї.

Джерело: сайт ОДА