Потрійна радість

12 Червня 2015 00:12

         Фото0343 Одна з найбільш значущих подій у житті людини, безумовно, є народження дитини! Порівняти радість материнства неможливо ні з якими іншими щасливими миттєвостями.

Фото0348Для матері та малюка є доленосним вибір місця пологів та людей, які будуть присутні під час появи дитини на світ. Для немовляти перші хвилини життя – це перші враження про оточуючий світ, перший досвід спілкування з людьми. Від того, як пройдуть їх перші години і дні життя, багато в чому залежить здоров’я і подальша доля малюків.

Фото0352Здавалося, лікарів Дніпропетровського обласного перинатального  центру вже нічим не здивуєш. Та нещодавно вони вкотре здивували всю Україну. Своїм професіоналізмом, сумлінною працею, досвідом, вірністю клятві Гіпократа, вмінням оберігати здоров’я не тільки жінки, а й її майбутньої дитини. Вірніше, у цьому випадку – аж трьох дітей.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Як наша улюблена пацієнтка? – такими словами останні півтора місяці починалися щоденні оперативні наради лікарів. Всі знали, що це питання стосується 24 – річної Олени Сєдової, яка чекала трійню. Вірніше, найстарша з її дівчаток вже побачила світ ще 16 квітня, а от двох інших сестричок чекали аж 38 днів.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Це були незвичні, нестандартні пологи. В Україні  – це перший успішний випадок народженні трійні за таких умов.

12 квітня Олені стало зле і марганецькі лікарі направили її до Дніпропетровська.

– Ми дякуємо марганецьким колегам за співпрацю, за те, що вчасно привезли до нас породіллю, спрацювала система маршрутизації. Вони все зробили правильно, а ми вже підхопили естафету здоров’я матері і новонароджених, – говорить головний лікар Дніпропетровського обласного перинатального  центру,  кандидат медичних наук, лікар вищої категорії з організації та управління охорони здоров’я, акушерства і гінекології, заслужений лікар України, депутат Дніпропетровської обласної ради Людмила Іванівна  Падалко.

16 квітня Олена народила Лікерію, яка мала вагу 980 грамів.  Та залишалися ще дві дівчинки, які не поспішали народжуватися. І тоді Людмила Падалко разом з колегами прийняла рішення штучно продовжувати вагітність Олени. Людмила Іванівна взяла особисто на себе відповідальність за життя породіллі і немовлят, яким був необхідний час для подальшого розвитку. Лікарі діяли не за протоколом, розуміючи,  що дуже ризикують.

Після народження  Ликерії Олена Сєдова півтора місяці перебувала у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії, де належний стан її здоров’я підтримували за допомогою новітніх технологій та сучасної апаратури.

У перинатальному центрі створені всі необхідні умови для надання своєчасної та якісної допомоги матерям і дітям. Відділення оснащене новітнім діагностичним лікувальним обладнанням і камерами відеоспостереження. Це забезпечує цілодобовий моніторинг фізичних показників пацієнтів, що дозволяє надавати кваліфіковану медичну допомогу в найкоротші терміни.

Та найголовніше – разом з Оленою були спеціалісти, завідувач  Олег Андращук разом з колективом відділення. Медики не залишали її,  цілодобово були поруч, адже протримати більше 5-ти тижнів в утробі матері два останні плоди було неймовірно складно.

Кожного дня збирали консиліум. Весь час на зв’язку був головний акушер – гінеколог МОЗ України, член-кореспондент  Національної академії медичних наук, доктор медичних наук, професор В’ячеслав Камінський. Консультували вчені кафедри акушерства, гінекології та перинатології Дніпропетровської медичної академії.

Так було до 24 травня, коли народилися Стефанія  і Злата з  вагою, відповідно, 1800 і 1950 грамів. Колектив акушерського відділення №1 на чолі з Оленою Савельєвою спрацювали на відмінно.

Після пологів Олена знаходилася у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії, а усі троє її доньок перебували під цілодобовим наглядом лікарів.

Зараз вже закінчився етап інтенсивної терапії для новонароджених та мами і вони разом в одній палаті, потроху отримують материнське молоко.

– Діткам провели необхідні обстеження у спеціалістів, залишилося набрати необхідну вагу – і можна їхати додому, розповідає завідувачка відділенням постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених Ірина Самохіна.

Вдома, у Марганці, на них чекають бабуся, старша сестра Олени з племінниками, та молодший шестирічний брат. Няньчити буде кому.

На жаль, батько дівчаток, почувши про вагітність Олени, припинив відносини з нею. Та про те, що тепер має аж трьох доньок, вже знає. Хочеться вірити, що з часом він приєднається до виховання дітей.

Найголовніша проблема зараз для родини – житло. У невеликому приватному будинку у Марганці всім буде тісно. Тож Людмила Падалко закликає всіх небайдужих, по можливості, допомогти Олені та дівчаткам.

– Я дуже дякую всім, хто допоміг мені народити моїх дочок. Це – моя перша вагітність, і, з того часу, коли на УЗД підтвердилося, що я стану мамою трьох дівчаток, я дуже чекала їх, підбирала їм імена.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Велике спасибі всім лікарям, медсестрам, молодшому медичному персоналу. Нехай у всіх все буде добре.

–  Вітаю колег з нашим черговим успіхом, бажаю новонародженим бути здоровими та щасливими, – говорить Людмила Падалко.

Напередодні Дня медика хочеться сказати багато – багато хороших слів дружньому колективу Дніпропетровського обласного перинатального  центру, що зберігає славні творчі традиції, любов до своєї професії, мужність, єдність і взаємоповагу, подякувати медикам за розуміння, високу якість і ефективність роботи,  за добре серце і золоті руки, співчуття, увагу і турботу, за самопожертву і побажати вічних цінностей – здоров’я, щастя, благополуччя, удачі та досягнення нових професійних успіхів.

Віра Касьянова.

Фото автора. На знімках:

Лікарі цілодобово були поруч;

Олена Сєдова та її Ликерія, Стефанія і Злата.