Еко-готель у Дніпропетровську

17 Червня 2015 17:08
korrespondent.net

korrespondent.net

Учасники творчої майстерні Ryntovt Design мають особливий етичний підхід, а також завжди з ретельністю вибирають матеріали для архітектурних та інтер’єрних проектів, розповідає Архидея.

Коли дивишся на цей об’єкт – бачиш дерево, глину, солому, очерет, любов і повагу до кожної деталі – складно повірити, що він побудований в сучасній Україні. Приватний міні-готель під Дніпропетровськом – інший, дружній будинок (ДРУГой ДОМ) – став втіленням простоти та натуральності.

Ідея полягала в тому, щоб створити міні-готель для близьких друзів. Це мав би бути ідеальний простір для спілкування наодинці, з друзями, лісом, де можна бути відкритим до природи, вслухатися в неї, в себе, взаємодіяти зі світом і перебувати одночасно в комфортних умовах. Ліс та річка Оріль – еко-оболонка, всередині якої хотілося створити ідеальний стан.
Для початку була створена еніологічна карта – дослідження енергії землі. За будівництва будь-якого об’єкта важливо розуміти та враховувати, що є місця, які, скажімо, заохочують до спілкування, або зони, в яких легше спиться. Коли була складена цілісна картина, стало зрозуміло, що проект буде розвиватися в просторах чистого патіо.
За основу була взята модель простої квартири, збільшена до трьох гектарів.
Грубо кажучи, знімаєш в передпокої взуття – залишаєш у першому дворі на парковці машину, проходиш у вітальню – суспільний простір другого двору з рестораном, і потім вже – в спальню: зону сну, усамітнення, спілкування з природою і собою (причому є номери всередині основного архітектурного “тіла”, а є автономні “крапельки” з усіма зручностями).
Для того, щоб у третій двір, зону “спальні”, проникла зелень, посадили яблуневий сад. Разом з ним народилася й традиція: мінімум двічі на рік найближчі друзі повинні обов’язково збиратися на цвітіння яблунь і на Спаса – час збирання плодів.
Ідея інтеграції з природою зберігається також і в інтер’єрі. Наприклад, дизайнери поставили ванну (авторська кераміка дніпропетровського художника Сергія Горбаня) поряд із величезною площиною скляної стіни, через яку в інтер’єр потрапляє ліс.
Водночас ванна не має переливу. “Тут закладена зовсім інша концепція. Якщо потрібен просто механізм обслуговування, то, будь ласка, – йди в душ. А це – купіль. Як у дзен-монастирі: відкрив воду – стій і дивися на неї, чекай, поки наповниться посудина. Додай у воду сіль або ароматичну олію та залишся із собою наодинці. Поруч – ліс … Це справжній стан “, – коментує Юрій Ринтовт.
Інтер’єри автономних “крапельок” та апартаментів, що знаходяться всередині комплексу, трохи відрізняються за своїм характером та “станом”.
Перші огортають тебе обтічними формами, й здається, ніби сам простір всередині м’який та плинний. В апартаментах – більш графічні, пуристські форми, більше тактильних відчуттів.
Не останню роль тут зіграли різноманітні комбінації матеріалів. Наприклад, в “крапельках” зроблені наливні підлоги, а в апартаментах – підлога із ясену.
У цілому, матеріалам тут приділено особливу увагу. Наприклад, покрівля зроблена із очерету. Укладання товщиною в 40 см має гарантію 50 років і дійсно тримає тепло.
Майстри цю технологію опановували в Нідерландах (де, так само як і в Англії, очерет вважається найдорожчою покрівлею).
Покрівля в “зимовому” ресторані – чистий експеримент. На відміну від інших приміщень, очеретяний дах тут не просто захищає глиняну споруду від опадів, але і є власне стелею, що дозволило підняти висоту приміщення та зробити внутрішній простір більш об’ємним.
Дерев’яна перегородка в диванній зоні групи за стулками приховує альтернативне вікно у світ – телевізор. Із боку входу вона є гардеробом.
Гілочки, які виступають із площини паркану, не даремно привертають увагу птахів – це “вхід” в заховані за парканом шпаківні.
Мармурова крихта, якою виклали простір трьох дворів, в зоні усамітнення та відпочинку переривається акуратною графікою дзенського яблуневого саду.
У теплу пору року зона спілкування максимально інтегрована у відкритий простір: в літньої частини ресторану немає жодної стіни, це територія вільного проникнення повітря та світла.
Усі меблі, так само як і в інших приміщеннях, зроблені за авторськими розробками творчої майстерні Ryntovt Design.