Антивандальний Дніпропетровськ: влада купила нові люки, а городяни – покривають воском стіни

19 Червня 2015 12:00

Люки, які розміщені на проїжджій частині, витримують вагу до 40 тонн

У Дніпропетровську комунальники вирішили боротися з вандалами новими методами — тепер їм просто не буде на що робити замах. Так, п’ять тисяч антивандальних люків з’являться в місті вже найближчим часом. Виготовлені із спеціального полімерно-піщаного матеріалу, вони нецікаві мисливцям за металом. До того ж люки закриваються так, що без спеціального пристосування їх не відкрити. Разом з люками у місті встановлять і антивандальні зливові каналізації.

segodnya.ua

segodnya.ua

Нові пристосування вже з’явилися на вулиці Червонозаводській. “Такі конструкції будуть встановлені на Героїв Сталінграда, Запорізькому і Донецькому шосе, Набережній Перемоги, проспекті Правди та інших вулицях”, — розповідають у КП “Гідроспоруди”.

За словами майстра Олексія Білоуса, нові люки, які розміщені на проїжджій частині, витримують вагу до 40 тонн. А встановлені на тротуарах — до трьох тонн. У прес-службі міськради кажуть, що на закупівлю нових споруд виділено 4 млн грн з місцевого бюджету. До речі, коштує новинка дешевше від чавунного аналога на тисячу гривень — всього 1700 грн.

Зарекомендували себе в місті й антивандальні лавки. Перші такі лавки почали з’являтися перед Євро-2012, і розламати їх хуліганам просто неможливо. Зроблені вони з цілісного перфорованого листа нержавіючої сталі. Часто поряд з такою лавкою можна побачити і антивандальні урни без дна із спеціального пластику або цілісного шматка нержавіючої сталі. Прикріплені вони таким чином, що їх украй важко відірвати від землі.

Є в Дніпропетровську навіть антивандальні ліфти — зайти в них можуть тільки мешканці зі спеціальним ключем, схожим на домофонний. До речі, свій внесок у захист від вандалів вносить не тільки влада, але й самі городяни. Так мешканка житлового масиву Лівобережний Тетяна Гринько придумала обробляти стіни в під’їзді розчином на основі воску.

“Це зроблено для того, щоб зі стіни було легко змити написи, залишені фарбою або маркером, — розповідає жінка. — Один час у нас був жахливий, списаний нецензурними словами під’їзд. Потім стіни перефарбували, захотілося якось зберегти ремонт. А якщо покрити стіну таким розчином, то фарба легко змиється за допомогою звичайної губки. Для дітей і дорослих він абсолютно безпечний”.

До речі, деякі городяни купують і антивандальні поштові скриньки. Їх відмінність у тому, що вони більш міцні, мають задню стінку і отвір тільки для кореспонденції. “Розкрити такий ящик практично неможливо, — каже житель вулиці Калинової Петро Ярошенко. — Ми віддали близько 800 гривень за ящик на п’ять квартир і дуже задоволені, адже тепер можна не переживати через пошту”.

 

Джерело: Сегодня