Туристам на замітку: фортеця в Дніпропетровській області побудована за наказом польського короля

5 Липня 2015 06:36
photoukraine.com

photoukraine.com

Фортеця Кодак в декількох кілометрах від Дніпропетровська з’явилася в 1635 році. Її побудували для того, щоб контролювати запорізьке козацтво і зміцнити південні кордони. На даний момент Кодацька фортеця практично повністю зруйнована, а на її місці встановили пам’ятний знак.

Фортеця з’явилася в червні 1635 року за наказом короля Владислава IV. Будував її французький інженер Левассер де Боплан. Тут несли службу 200 найманців на чолі з офіцером. Уже в серпні 1635 року запорожці захопили Кодак, офіцера стратили, а фортецю зруйнували.

Через чотири роки німецький інженер відновив Кодак. Фортеця стала в три рази більшою. Тут також збудували сторожову вежу, гарнізон посилили артилерією. Вже в 1639 році тут несли службу 600 найманців, однак незабаром козакам знову вдалося захопити Кодак.

Битва за фортецю тривала багато років. За часів Мазепи Кодак була сторожовим постом проти Запорізької Січі.

Тільки в 1910 році з ініціативи відомого історика Дмитра Яворницького на місці Кодака встановили пам’ятний знак. На жаль, в 1940 році тут працював гранітний кар’єр, який зруйнував 90% фортеці. На даний момент збереглися земляні вали і озеро.

Однак сліди старовинної споруди видно і зараз. Існує проект відновлення фортеці і створення на його території парку-музею. Щороку це місце відвідують сотні туристів. “Кодак” в перекладі з тюркського означає “поселення на горі”.

Джерело: Сегодня