Туристу на замітку: український Стоунхендж в Дніпропетровській області

9 Липня 2015 14:06
segodnya.ua

segodnya.ua

В Україні збереглися десяткистародавніх курганів, деякі з якихіснують вже більше шести тисяч років.Одна з найзагадковіших курганнихспоруд – Мавринський майдан в Дніпропетровській області.

Майдан знаходиться недалеко від Павлограда, поряд з селом Мавріно. Це величезна спорудаправильної форми досі викликає суперечки в істориків і краєзнавців. Земельне спорудження існуєтут вже сотні років, проте його походження до цих пір залишається загадкою.

За розповідями місцевих жителів, недалеко від Мавринського майдану існував схожий,Межиріцький, однак він не зберігся. З висоти пташиного польоту майдан нагадує павука.

kopiya_mavrinskij_majdan_02

Фото: shukach.com

На даний момент історики називають три версії виникнення Мавринский майдану. Одні вважають, майдан використовували козаки, як сторожові вежі. Інші впевнені, майдан з’явився після розкопоккурганів і видобутку в них селітри. У той час як треті прийшли до висновку, що майданвикористовували предки для визначення часу року, також його могли використовувати як храм.Однак кожна версія викликає сумніви.

Мавринский майдан, на ряду зі Стоунхенджем, залишається загадкою для людства. Спорудженнявражає своїми розмірами. Довжина кола основи майдани – близько 250 метрів, довжина кола по верху – 120 метрів, глибина улоговини -10 метрів.

Джерело: Сегодня