Чи буде в Україні платна медицина?

15 Липня 2015 15:03
gorodkiev.com.ua

gorodkiev.com.ua

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі 13 липня провів в Будинку Уряду брифінг, на якому розповів про особливості ініційованих МОЗ України законопроектів по медичній реформі.

1. Реформа, що ініційована МОЗ України не передбачає введення платної медицини. Проте, передбачається новий підхід до фінансування медичних послуг державою. “Це дозволить, зокрема, правильно планувати фінансування тієї чи іншої медустанови, виходячи з тієї кількості послуг, яку вона надала пацієнтам. Оскільки саме пацієнти, вибираючи той або інший заклад, будуть вирішувати, якому з них перераховувати гроші“, – сказав він, коментуючи підготовлений відомством пакет законопроектів № 2309, 2310, 2311, поданий Кабінетом міністрів до Верховної Ради на минулому тижні.

 

2. Законопроекти, за словами Квіташвілі, встановлюють спрощений порядок реорганізації медичних закладів з бюджетних установ до державних та комунальних, пропонують фінансові та інші стимули для такої реорганізації. Згідно ініціатив МОЗ передбачено, що кошти, які не використані медичними установами за попередній рік не поверталися до бюджету, а могли бути використані ними в наступному році. У перехідний період державні та  комунальні клініки за ініціативою були звільнені від відрахування частини прибутку до бюджету.

3. Зміна організаційно-правової форми медичного закладу дозволить кожній лікарні самостійно розпоряджатися бюджетними грошима і легально генерувати додаткові доходи, а кошти спрямовувати на розвиток лікарні. «Це також дасть можливість запустити процес тарифікації медпослуг на підставі клінічних протоколів», – сказав Квіташвілі. Зазначені зміни необхідно впроваджувати не для введення платної медицини, а для того, щоб держава розуміла вартість тієї чи іншої медичної послуги, – підкреслив міністр.

 

Джерело: tvoemisto