В уряді ініціювали розслідування забруднення річки Саксагань у Кривому Розі

16 Липня 2015 10:04
uanews.dp.ua

uanews.dp.ua

Вода в Саксагані почервоніла.

Віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський дав доручення МВС, Держекоінспекції, Держводагенству та Дніпропетровськый облдержадміністрації встановити винуватців забруднення р. Саксагань, яка перетворилася на червоно-бурий потік, і вжити відповідних заходів реагування.
Про це УНН повідомили в прес-службі КМУ.

В.Вощевський доручив терміново встановити обставини скидання високомінералізованих вод в р. Саксагань, проінформувати Уряд і громадськість про наслідки забруднення поверхневих вод та надати пропозиції щодо  заходів з мінімізації шкоди для навколишнього середовища та недопущення забруднення річки в майбутньому.

“До мене в Фейсбуці звернулися мешканці Кривого Рогу, які стурбовані тим, що на початку червня річка Саксагань на ділянці від площі Перемоги до вулиці Артема стала червоного кольору”, – повідомив Віце-прем’єр-міністр.

Встановлено, що на прилеглій до річки території розташована будівля насосної станції та відстійники шахти “Батьківщина”. За попередньою інформацією, через прорив трубопроводу шахтні води потрапили у відстійники і далі в р. Саксагань. Можливий обсяг забруднених вод, що потрапили в річку, становить понад 1000 куб. м

“Занепокоєння місцевих жителів викликала відсутність оперативної і достовірної інформації про факт забруднення річок та його потенційні наслідки. У зв’язку з чим є підозри, що винуватці аварії намагалися приховати її справжні масштаби. Також я бачу бездіяльність обласного підрозділу Держекоінспекції. Тому дав відповідне доручення встановити винуватців і притягнути їх до відповідальності “, – зазначив В.Вощевський.

За інформацією екологів, заходи з промивки р. Інгулець поверхневими водами      р. Саксагань могли призвести до забруднення і основний водної артерії Криворіжжя. Води обох річок використовуються місцевим населенням для господарських потреб, а води Інгулу, нижче за течією, використовуються Інгулецької зрошувальної системою.

Нагадаємо, що раніше віце-прем’єр-міністр України В.Вощевський виступив за створення нової Держекоінспекції та повну ліквідацію старої, як такої, що діє неефективно і не має довіри до своєї роботи з боку громадськості.