Велосипедний рай. Куди поїхати велосипедом цього літа

17 Липня 2015 12:15
terytoriya.com.ua

terytoriya.com.ua

Тема здорового способу життя була, є і буде актуальною завжди. Бути в гарному тонусі, мати позитивний настрій та яскраві очі – мрія багатьох, але для цього, на жаль, замало цікавитися спортом тільки на словах, читаючи всілякі корисні статті, а ля  «Склянка води з лимоном – бадьорість на увесь день!». Потрібно жити цим, проживати кожен день, насолоджуючись красою природи, яка нас оточує, навіть якщо це маленьке деревце біля нашого багатоповерхового дому. А щоб спорт став частиною життя, потрібно зробити його необхідністю, без якої ви вже не зможете існувати, наприклад, по можливості, замінити звиклий для нас транспорт («лакшері» автомобіль з кондиціонером, задушливу маршрутку, тролейбус, повільний трамвай) на велосипед!

На відміну від нас, для більшості європейців велосипед – невід’ємний атрибут життя, без якого вже нікуди, тож і з велосипедними доріжками у них все в порядку, тож якщо ви збираєтеся відвідати Європу, прихопіть із собою вашого «мустанга», аби поїздити найкращими європейськими велотрасами.

Починати свій trip можна з прекрасної країни Чехія.

1. Моравська траса  (Чехія) – рай для велосипедистів: замки, палаци, виноградники, а поміж всією цією красою багатство шляхів для велосипедистів, які належать до так званої групи «Greenways» – середньоєвропейської сітки велосипедних доріг. Головна їх  цінність  полягає у поєднанні вишуканої архітектури з не менш вишуканою природою. Плюс, ви зможете спробувати смачного моравського вина. Більше можна дізнатися на сайті Республіки Чехія

2. Долина Мозель (Німеччина)

Німеччина – країна, яка просто створена для їзди на двохколісному. Серед величезної кількості  велосипедних доріг країни, треба все ж звернути увагу на трасу, що простягається вздовж річки Мозель. Щоб осягнути цей шлях більшість туристів стартують з Тревіру, найстарішого німецького міста, де можна знайти справжній ареал давньоримських пам’яток. Нудьгувати в дорозі точно не доведеться, адже річка Мозель дуже звивиста, тож сонце та вітер активно змінюватимуть один одного.

 

3. The Cornish Way (Англія)

Якщо ви не боїтеся лівостороннього руху і швидко крутите педалі, випробуйте свої сили на трасах Корнуолла. Сам острів, розташований у Південно – Західній частині Анлії,  в одному із найкрасивіших місць об’єднаного королівства. Дорога велосипедистів пролягає крізь невеличкі села та спокійні анлійські містечка. Найпопулярнішою частиною траси є Camel Trail, шлях, прокладений вздовж мальовничої річки Camel.

 

4. Навколо затоки Зейдер  (Нідерланди)

Якщо говорити про європейський досвід, батьківщиною велодоріжок вважають саме Нідерланди, країну, відому своїм теплим ставленням до велосипедного транспорту. В першу чергу, це викликано не лише бажанням місцевого населення пересуватися велосипедами, але й відношення влади до цього питання, яка, обмежуючи рух автомобілів в містах, надала преференцію двохколісним. Після чого Нідерланди густо покрилися велосипедними трасами з безліччю новомодних навігацій.
На території Нідерландів пролягає безліч  довгих дистанційних трас, одна з них LandelijkeFietsroutes. Це дуже символічна дорога для нідерландців, адже вона простягається вздовж  затоки Зейдер, яка зараз є озером, колись відділеним від моря. Велосипедна траса надзвичайно гарна, адже на її шляху можна ознайомитися зі справжньою красою старої нідерландської архітектури.

 

5. Дунайська велосипедна дорога (Австрія)

Довжина дороги 353 км Donauradweg простягається вздовж найгарнішої середньоєвропейської річки Дунаю. Досвідчені велосипедисти стверджують, що наймиловидніша частина цієї траси пролягає в Австрії та Німеччині. Їдучи, туристи можуть намилуватися красою істинної природи в компанії прохолодного західного вітру.

 

6. Eurovelo R10 Траса навколо Балтійського моря 

Хто засумував за морем, може досхочу намилуватися ним, вибравши для велосипедного вікенду трасу, що пролягає на території 9 країн.
Шлях є частиною європейського проекту Eurovelo, в рамках якого заплановано будівництво 14 довгих дистанційних велосипедних доріг через всю Європу. Для подолання шляху не потрібно мати якихось особливих вмінь чи навичок. Достатньо буде  їхати і насолоджуватися шумом Балтійського моря. Це оптимальний варіант як для досвідчених велосипедистів, так і для новеньких у цій справі.

 

Обравши велосипед, ви не й не помітите, як ваше життя зміниться на краще: ви почнете раніше прокидатися, будете робити хоча б елементарні вправи, щоб якось відійти від сну і приготуватися до поїздки, і нарешті сама їзда на свіжому повітрі – неоціненний подарунок  здоров’ю, яке потім вам скаже величезне дякую. А для тих, хто сумнівається в активному розвитку велосипедного транспорту в Україні через більш суворі в порівнянні з Європою погодні умови, ось показовий приклад північної країни. Для того, щоб вирішувати транспортні проблеми в столиці Фінляндії, 30 років тому створили при адміністрації міста велосипедний департамент. На сьогоднішній момент у фінській столиці понад 1,3 тис. км. велосипедних доріг, а на 560 тис. Городян (жителів передмість сюди не включаємо) припадає 400 тис. велосипедів (!), а автомобілів всього 200 тис. Велосипед тут заміняє і громадський транспорт, і особистий автомобіль. Всього ж у цій маленькій країні налічується 4,8 тис. км велосипедних доріг.