На Дніпропетровщині Петропавлівський храм відзначив 105-річчя

19 Липня 2015 14:41
2010.orthodoxy.org.ua

2010.orthodoxy.org.ua

Біля місцевого храму, який зводили з 1906 по 1910 рік, довга і непроста історія. Будували його на пожертви парафіян Петропавлівки та сусідніх сіл. У розчин для кладки стін замішували курячі яйця для міцності.

Як розповіли в Петропавлівській райдержадміністрації, храм прослужив віруючим до 1928-го, а потім його просто пограбували.

До 1941 року в приміщенні церкви відкривали і музей, і бібліотеку, і навіть фотоательє. Під час війни богослужіння в храмі відновилися і тривали до 1960 року. Потім культова споруда знову було пограбовано. Зловмисники розбили іконостас, мозаїчна підлога і фрески. В будівлі відкривали кінотеатр, спортзал, бібліотеку та музей. Служби і церковні співи повернулися аж у 1989 році, паралельно почалася реставрація храму. У 2000-му побудували 36-метрову дзвіницю.

105-літній ювілей храму відзначали всій Петропавлівкою, для якої свято Петра і Павла вже в роки незалежності України став народним. В цей день тут влаштовують ярмарки і народні гуляння. Але починається свято, безумовно, з літургію в Петропавлівському храмі.

У нинішньому році очолив святкову літургію митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней. Десятки віруючих прийшли розділити зі священнослужителями храмове свято.

Нагадаємо, побудували Петропавлівська церква в Петропавлівці в 1910 р. на місці першого дерев’яного храму, який дав назву селищу. Кам’яний однокупольний трьохпрестольний храм побудований в стилі класицизму. Центральний престол – на честь апостолів Петра і Павла, лівий – на честь великомучениці Катерини, правий – на честь князя Олександра Невського