Хитрощі, що дозволяють заощаджувати: за комуналку можна платити менше. Просто помийте плафони

3 Грудня 2015 17:06

56918_1Комунальні платежі вдарили по гаманцях українців, але якщо знати секрети використання домашньої техніки, можна скоротити щомісячні витрати як мінімум наполовину.

Прості секрети економії:
1. Не ставте теплу їжу в холодильник: чим гарячіша їжа – тим більше потрібно електрики, щоб її охолодити.
2. Ретельно підбирайте програму в пральній машині. Якщо кількість білизни не відповідає програмі прання, витрачається на 30% більше електроенергії.
3. Також важливо правильно вибирати посуд, якщо ви готуєте на електроплиті. Дно повинно бути плоским і рівним по діаметру конфорки. Якщо воно більше – втрачається до 10% енергії. На місяць це ще пару десятків гривень.
4. Якщо ви використовували більше 100 кіловат, то тариф на кожний наступний кіловат збільшується. Тому всі зарядки, коли ви їх не використовуєте, виймайте з розеток. Те ж саме з кондиціонером: якщо не користуєтеся – відключайте. Це ще плюс 8-7 гривень економії. Телевізор, витяжка, чайник, мікрохвильовка в режимі очікування – ще близько 15 гривень.
5. Бойлер – на першому місці за марнотратства. Бувають випадки, коли один 80-літровий нагрівач, яким рідко хто користувався, з’їдав щомісяця 1000 кіловат. А це за новими тарифами – більше 1000 гривень! Зверніть увагу на розетку з таймером: запрограмуйте пристрій так, щоб вода нагрівалася тільки за потребою, а не цілодобово.

По максимуму слід використовувати і природне освітлення – це дозволить суттєво зменшити використання електроенергії. 10-30% світла поглинають бруд і пил на світильниках. Тож замість того, щоб вмикати більше лампочок, треба просто помити плафони. Також ви витрачатимете більше електроенергії через зашторені чи брудні вікна. Крім того, більше платитимете за світло, якщо на підвіконнях є великі рослини, які закривають скло.