Чого чекати українцям від обвалу ціни на нафту. Ситуація негативно впливає на економіку країни, – експерти

17 Грудня 2015 20:25

На світовому ринку вперше з 2008-го року вартість бареля нафти впала нижче 37 доларів. Експерти прогнозують, що ціни й далі будуть падати.

За словами експерта – директор спеціальних проектів НТЦ “Психея” Геннадія Рябцева, від дешевої нафти, в першу чергу, виграють Сполучені Штати Америки і Саудівська Аравія. США намагаються утримати низькі ціни всередині своєї країни, а Саудівська Аравія, яка є експортером нафти, завдяки низьким цінам може витіснити з ринку конкурентів.

“Є передумови і причини, чому спостерігається падіння цін. Це найбільші за історію обсяги видобутку, запаси при мінімальному попиті. Причиною стало збіг геополітичних інтересів США і Саудівської Аравії”, – розповідає експерт.
nnn
За словами Геннадія Рябцева, експерти на даний момент спрогнозували два сценарії розвитку нафтового ринку й обидва негативні. Перший сценарій – ціна на нафту будуть на рівні 25-30 доларів за барель, при другому – ціни будуть на рівні 10-15 доларів за барель. “Вірогідність першого сценарію трохи вище, однак, і другий сценарій заслуговує на увагу. Пусковим елементом може бути будь-який інформаційний привід”, – зазначає Геннадій Рябцев.

У той же час міністр нафти Іраку Абдель Абдул-Махді заявив, що, за розрахунками його відомства, середня ціна на нафту в 2016 році буде триматися на рівні 45 доларів за барель. Всі державні розрахунки базуються на цій цифрі.

Експерти відзначають, вже зараз Росія несе великі втрати у зв’язку з падінням цін. Завдяки експорту нафти РФ отримує валютні надходження в бюджет, разом з падінням цін, падає також і національна валюта – рубль. Банк Росії встановив курс долара на 16 грудня на позначці в 70,82 рубля, що є історичним мінімумом для російської валюти після деномінації 1998 року. У порівнянні з 14 грудня курс долара ЦБ РФ виріс на 60 копійок. Євро за курсом ЦБ РФ на 16 грудня стоїть 78,23 рубля, що на 1,27 рубля більше, ніж днем раніше.

При нафті за $ 40 бюджет втрачає 1,6 трильйона, дефіцит перевищує 5% ВВП, а в Резервному фонді залишається 200000000000 рублів. Мінекономрозвитку чекає, що долар в цьому випадку буде коштувати 72,6 рубля, Мінфін – 65,8 рубля.

Президент асоціації операторів ринку нафтопродуктів України Леонінд Косянчук пояснює, що ціна на бензин в значній мірі залежить від курсу національної валюти. Якщо нафтопродукти дешевшають на зовнішньому ринку, і в цей же час долар по відношенню до гривні зростає, на ринку нічого не відбувається – одне компенсує інше. Вартість нафти впливає на ціни на бензин на українських автозаправних станціях. Україна закуповує 85% нафтопродуктів, ціна яких, в тому числі, залежить від вартості “сирої” нафти.

Економіст Олег Устенко відзначає, на ціни на бензин буде впливати ефективність роботи Антимонопольного комітету. “Якщо не буде роботи Антимонопольного комітету, ми будемо знову бачити ту змову, яка існує на ринку нафтопродуктів. Коли на кількох провідних мережах АЗС тримається однакова ціна. Ну що це, як і змова? І де антимонопольна політика?”, – говорить Устенко.

Проте експерти відзначають, зниження цін на нафту “тягне” за собою зниження цін на мінеральні добрива, на вугілля, на метал, на продукти великої хімії. “Все це діє негативно на українську економіку, яка займається експортом хімічної, металургійної продукції”, – говорить Рябцев.

 

Джерело: segodnya.ua