Коли в Україні потеплішає

4 Січня 2016 13:09

916733У ніч з 3 на 4 січня синоптики Українського гідрометцентру зафіксували найнижчу температуру за минулі кілька місяців – 20-25 градусів нижче нуля.

Морози розпочалися в Україні 31 грудня, розповідає заступник начальника відділу метрологічних прогнозів Українського гідрометцентру Наталія Голеня, при цьому минула ніч виявилося найхолоднішою. “Температурний мінімум був 20-25 градусів зі знаком мінус, тільки на Заході місцями було 17-19 градусів нижче нуля”, – розповідає експерт про температуру в ніч на 4 січня.
“Температурний мінімум був 20-25 градусів зі знаком мінус, тільки на Заході місцями було 17-19 градусів нижче нуля”, – розповідає експерт.
Проте вже в найближчі дні в Гідрометцентрі прогнозують послаблення морозів. Протягом двох днів температура повітря буде підвищуватися. Середня температура в Україні днем ​​буде на рівні від 1 до 10 градусів морозу, вночі – від 8 до 13 градусів нижче нуля, на окремих територіях Лівобережній частині країни (східна Україна, розташована на лівому березі за течією Дніпра).
Найтепліше на цьому тижні буде жителям Півдня України і Закарпаття. “На півдні та Закарпатті денна температура буде від 0 до -3 градусів”, – кажуть синоптики. Ще одне потепління на 2-4 градуси прогнозують 6 січня. Вже на Різдво, 7 січня, на більшій частині України буде плюсова температура.
“Звичайно, ще будуть морози, будуть, тому що зима ще не закінчилася”, – говорить Наталя Голеня. Похолодання синоптики обіцяють після Різдва – саме в цей час очікується переміщення циклону через територію України.
“Захід і Північ – це будуть опади переважно у вигляді снігу, на Півдні, Центрі і Сході це буде сніг з переходом в дощ”, – говорять в Гідрометцентрі. При цьому на Півдні, в Центрі та на Сході країни буде штормовий вітер (15-20 метрів в секунду) і плюсова температура. Також очікується короткочасний ожеледь та налипання мокрого снігу.

Згідно з прогнозами, в цілому погода взимку буде вище кліматичної норми. Але це не означає, що весь час буде відлига. Також очікуються періоди короткочасних похолодань.
“Поки що в цілому зима очікується теплою на території України. Але це не означає, що не буде ще таких вторгнень арктичного повітря. Температурний фон коливатиметься від відлиги до морозів”, – кажуть синоптики.
До слова, теплий грудень позитивно вплинув на врожай, однак через морози з’явилася загроза втратити частину сходів, розповідає начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко. Для аграріїв важливо, щоб морози не були “сухими”, а земля покрилася снігом.
“За рахунок теплий грудень збільшилася кількість сходів. Значна частина посівів (близько 18%) в листопаді місяці були без сходів взагалі. Безумовно, під впливом таких позитивних аномалій кількість сходів збільшилася”, – розповідає експерт.

До слова, згідно з народними прикметами, після теплий грудень варто чекати затяжну зиму та пізню холодну весну. А якщо січня пройде зі снігопадами і хуртовинами – липень буде дощовим.
Крім того, згідно з прикметами, “холодні січня поспіль не повторюються”. Так як торік січень був відносно теплим – цього року, згідно з прикметами, можна очікувати морозів. Після теплого першого місяця зими – може послідувати пізня весна.

Джерело: segodnya.ua