В Україні 20 людей померло від свинячого грипу: чи варто очікувати епідемії

13 Січня 2016 12:04

images (2)Згідно з даними МОЗ, оприлюдненими 12 січня, з початку епідеміологічного сезону, з 1 жовтня 2015 по 10 січня 2016 року, від ускладнень в результаті захворювання на грип та ГРВІ померло 25 осіб.
Згідно з офіційними даними, 20 людей померли від ускладнень, викликаних захворюванням на грип типу А (H1N1), ще п’ятеро, у Вінницькій області – від ускладнень, викликаних грипом типу В.
На сьогоднішній день, як повідомляють в регіонах, кількість жертв грипу вже більше.
У Донецькій області протягом другої тижні січня захворіло на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції +7124 людини. Подібний показник захворюваності на 12,1% вище попереднього тижня, але на 47% нижче показника епідемічного порогу. Дану інформацію повідомили в Державній санітарно-епідеміологічної служби України в Донецькій області.
Однак, у Краматорську вже другий тиждень поспіль захворюваність перевищує рівень епідемічного порогу. На другий тиждень січня захворюваність перевищила епідпоріг в 1,6 рази. У міському відділі охорони здоров’я Краматорська кажуть, що ситуація важка – від ускладнень померли 17 осіб. Медики нарікають, що більшість померлих надто пізно звернулися до лікарів.
“З 27 грудня у нас померли від пневмонії 17 чоловік, в їх числі люди з хронічними захворюваннями, з імунодефіцитними станами. Практично всі померлі звернулися до лікарів на 7-10 день початку захворювання. Вони надходили до стаціонару вже в дуже важкому стані”, – розповів замначальника міського охорони здоров’я Валерія Мельник.
За словами лікарів, нинішня епідемія в Краматорську – непорівнянна з попередніми роками, в плані високої захворюваності та тяжкого перебігу. Також не було і настільки високої кількості летальних результатів.
“Зараз в міських лікарнях знаходиться 214 пацієнтів з ускладненнями грипу та респіраторних інфекцій – це пневмонія, інших ускладнень практично немає. З них 41 осіб у важкому стані. Це пацієнти, які вимагають інтенсивного лікування, інфузійної терапії, 15 осіб потребують кисневої підтримки і знаходяться на кисневої терапії “, – розповіла Валерія Мельник.
У Міськздоров’я запевняють, що через великої кількості пацієнтів, запаси ліків швидко виснажилися. Однак, ситуація не критична і медикаментів вистачає. “У міськраді прийняли рішення додатково профінансувати медустанови на придбання медикаментів”, – підкреслила Мельник.
Разом з тим, ситуація в Краматорську продовжує залишатися хоч і важкою, але контрольованою, відзначають влади. Говорити про спад епідемії медики поки не наважуються, проте визнають, що кількість звернень до лікарів трохи знизилося.
“У місті введені карантинні заходи, школи закриті на карантин, в лікувальних установах введені масочний режими і посилені режими дезінфекції. У місцях скупчення людей проводяться заходи щодо інформування громадян”, – резюмувала Валерія Мельник.
За словами начальника відділу охорони здоров’я Олени Джим, в Слов’янську зараз спостерігається пік захворювань. Всі ліжка в інфекційному відділенні зайняті пацієнтами, і медикам довелося розгорнути додатковий інфекційний госпіталь.
Також Джим розповіла, що зараз у місті стабільно напружена ситуація – епідпоріг перевищено в 1.9 рази, а так само дуже важкі випадки захворювання і велика кількість пацієнтів.
“На 100 000 населення, у нас 30 ліжок дорослого інфекційного відділення та 50 дитячого. Найчастіше вони пустують, а зараз у нас на лікуванні 188 осіб, з яких 113 дітей. Із 188 осіб хворих мають ускладнення – пневмонію, 74 людини. Також у нас 5 пацієнтів з важкою пневмонією, прогноз яких зараз передбачити складно. На жаль, 3 січня одна людина померла – було пізнє звернення.
Медики кажуть, що нинішній штам вірусу поки невідомий. Матеріали відправили в лабораторію. “Вірусологічні дослідження проводиться. Зараз складно з відправкою матеріалу, – каже Олена Джим. – Раніше вірусологічна лабораторія працювала в Донецьку, а зараз у Києві та Маріуполі”.
Тим часом, у трьох окупованих т.зв. “ДНР” містах Донбасу зафіксовані смерті людей від пневмонії.
За інформацією самопроголошеного “міністерства охорони здоров’я ДНР”, померли люди в Донецьку, Макіївці та Горлівці, причому в останньому випадку в лікарні помер бойовик. Місцеві жителі повідомляють, в рядах бойовиків т.зв. “ДНР” спостерігається справжня епідемія ГРВІ та грипу. “При цьому вони скаржаться, що медикаментів ніяких немає”, – зазначила горлівчанка Катерина Ващева.
У Донецьку та Горлівці медики констатували, що за останні три дні кількість звернень до лікарів із симптомами застуди від населення збільшилася приблизно на третину в порівнянні з першим днями нового року.
У Сумській області від атипової пневмонії померли три особи – чоловік і дві жінки. Всі – жителі Буринського району. У лікарнях ще півсотні пацієнтів у важкому стані.
У Бердичеві помер 59-річний чоловік. Він потрапив до лікарні з діагнозом пневмонія, пізніше встановили – у нього свинячий грип.
З таким же діагнозом до лікарні потрапили і двоє лікарів – вони заразилися на викликах від пацентой. Штам – А (H1N1) – вже підтвердили в лабораторії. Загрози їхнім життям немає, вони вчасно звернулися за допомогою.
У місті провели термінове засідання спецкомісії. Постановили – епідемії в місті немає. Але канікули в школах продовжили на тиждень і рекомендували всім зайнятися профілактикою.
В Одесі померли від пневмонії вже 15 людей, у 11 з яких після лабораторних досліджень виявили вірус грипу H1N1.
“99% пацієнтів пізно звернулися за допомогою, вони відразу ж потрапили до реанімації. У деяких пацієнтів перебіг хвороби ускладнювалося ще й тим, що паралельно з пневмонією у них були й інші захворювання, наприклад, цукровий діабет і туберкульоз”, – пояснила спікер горздрава Алена Вельможко і зазначила, що рівень захворюваності на грип нижче епідпорогу і йде на спад.
Особливості грипу А (H1N1)
Цей штам грипу після епідемії 2009 став більше відомий як “свинячий грип”. За словами експертів, даний вірус відрізняється від сезонних грипів тим, що найважчі його випадки були діагностовані у людей молодше 50 років, при тому, що смертність від сезонного грипу найбільша серед осіб, старших 65 років.
Заразитися вірусом можна від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-курних шляхом і при тісному контакті, повідомляють у Санепідстанції м.Києва. При цьому вірус гине при температурній обробці (більше 70 градусів за Цельсієм).
Інфекційний період коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі типу АН1N1 може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми зберігаються – то до їх зникнення.

Як уникнути зараження грипом А (H1N1)?
– Уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
– Обмежити відвідини місць великого скупчення людей;
– Часто провітрювати приміщення;
– Часто мити руки з милом протягом 20 секунд;
– Намагатися не торкатися очей, носа або рота немитими руками;
– Уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;
– Прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути, або кашляти, чхати в руку на рівні ліктя;
– Якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів;
– Уникати переохолодження;
– Повинно бути повноцінне вітамінізоване харчування. На період епідемії дітям доцільно давати пробіотики з метою зміцнення опірності організму до вірусних інфекцій.

Що робити, якщо людина захворіла?
– При перших ознаках захворювання хворого необхідно покласти в ліжко і викликати лікаря;
– Залишити хвору вдома, окрім тих випадків, коли потрібна термінова медична допомога;
– Хворі на грип небезпечні для оточуючих і повинні бути негайно ізольовані. Неприпустима їх поява в громадському транспорті, дитячих колективах та інших місцях масового перебування людей;
– Хворого необхідно розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою. Виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни;
– Не допускати контакту хворого із здоровими членами сім’ї, окрім тих, хто доглядає за ним;
– Людина, що доглядає за хворим, повинна носити чотиришарову марлеву пов’язку або разову маску, яку потрібно міняти кожні 4:00. Після кожного контакту з хворим, предметами, які були в контакті з ним, необхідно ретельно мити руки з милом;
– Маска повинна бути або одноразовою, яку після зміни викинути в корзину, або багаторазовою, яку після прання господарським милом необхідно ретельно прасувати гарячою праскою. При постійному контакті з хворим маску необхідно міняти кожні 4:00;
– Забруднену постільну білизну хворого, його одяг не переносити в оберемку, тільки в спеціально виділеній для цього ємності (корзина і т.д.);
– Проводити провітрювання приміщення декілька разів на добу;
– Щодня робити вологе прибирання приміщень;
– Повітря в приміщеннях повинне бути достатньої вологості;
– Мати разові носові серветки і корзину для використаних серветок в межах досяжності хворого;
– Створити хворій комфортні умови. Вкрай важливим є спокій, постільний режим;
– Якщо у хворого лихоманка, то необхідно дати жарознижуючі ліки (препарати парацетамолу або ібупрофену). Після цього викликати лікаря;
– До приходу лікаря давати пити багато рідини (сік, негазована вода, морс, компот тощо);
– Організувати хворому повноцінне, вітамінізоване харчування;
– Не слід займатися самолікуванням. Відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар.
Які ознаки захворювання повинні примусити негайно звернутися за медичною допомогою?
– Прискорене або утруднене дихання;
– Синюшність навколо рота, інших шкірних покровів;
– Поява на тілі крововиливів (навіть дуже маленьких), носової або інші кровотечі;
– Висока температура тіла;
– Відмова хворого від пиття;
– Неможливість розбудити хворого або відсутність його реакції на звертання;
– Надмірне збудження або поява судом;
– Поява блювоти, частого проносу;
– Скарги на сильний головний біль;
– Відсутність сечовипускання або сліз під час плачу.
Ускладнені форми свинячого грипу зустрічаються, як правило, у вагітних жінок, хворих на хронічні респіраторні захворювання (особливо бронхіальною астмою), цукровим діабетом, серцево-судинними захворюваннями.

Джерело: segodnya.ua