Курс зеленого зміцнився до 25,19-26,17 грн: чи буде долар зростати далі

18 Січня 2016 13:39

ddddddКурс гривні продовжує падіння. За минулий тиждень нацвалюта по відношенню до долара подешевшала майже на 1 гривню: якщо 11 січня на готівковому ринку долар торгувався в діапазоні 24,57-25,56 грн, то в ці вихідні курс зеленого зміцнився до 25,19-26,17 грн . Ця ситуація вже призвела до дефіциту валюти: у вихідні люди активно скуповували долари в обмінниках, а в касах банків зізнавалися, що іноді її не вистачає.

“Обмеження купівлі долара в еквіваленті до 3000 грн в день залишається, так що готівкову валюту доводиться підвозити протягом дня, якщо її не вистачає. Паніки, звичайно немає, але люди частіше запитують, чи можна купити валюту. Помітно, що клієнти починають нервувати” , – сказали в центральному відділенні одного з великих банків.

На думку експертів, збільшення реального попиту на іноземну валюту підживлюється девальваційними настроями населення. “Мова йде про політичні ризики, затягуванні переговорів щодо співпраці з МВФ і кредиторами, побоюваннях з ескалації військового конфлікту на Донбасі, повільне відновлення економіки”, – перераховує експерт ІАЦ FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин.

За його словами, це все призводить до зростання коливань готівкового та безготівкового курсу. У свою чергу, аналітик “Простобанк консалтинг” Іван Нікітченко вважає, що курс буде рости і далі, оскільки навряд чи НБУ почне проводити великі обсяги продажів валют на міжбанку для утримання курсу: “Зараз регулятор орієнтується на гнучке курсоутворення. Так що, швидше за все, НБУ проводитиме аукціони, намагаючись позначити новий коридор. Думаю, що до кінця місяця курс на міжбанку не вийде вище 25 грн / $, і може зафіксуватися в діапазоні 24-25 грн / $, якщо ми отримаємо новий транш МВФ. Що стосується готівкового курсу , то він традиційно буде вище на 1,5-2 гривні по відношенню до міжбанку “.

Джерело: segodnya.ua