Все, що потрібно знати про мобілізацію-2016

21 Січня 2016 11:53

Андрій – кухар-кондитер. У березні 2015 року, коли була п’ята хвиля мобілізації, він став бійцем АТО. У його обов’язки тепер входить берегти українське небо від ворога. Чоловік підбирає слова, розповідаючи про війну, адже багато говорити не можна, впевнений воїн.
“Вам і 90% з того, що діється насправді не говорять в новинах. Там беззаконня на передку, я і так багато сказав”, – говорить Андрій.
Андрій днями повертається в зону АТО, а ось його побратими, яких призвали під час четвертої хвилі, вже в лютому чекають демобілізацію – таких близько 50000. І всіх їх повинні замінити новими людьми.
Військові вже зараз готуються проводити заклик по мобілізації. Міноборони розробляє і наповнює електронний реєстр військовозобов’язаних на який планують витратити 7 млн. грн .. У цей реєстр внесуть дані про всіх українців, від 18 до 60 років. При цьому інформацію збиратимуть навіть на неповнолітніх, адже Центральний орган зобов’яжуть повідомити про виїзд з країни всіх чоловіків від 17 років.Так само в реєстр будуть надходити відомості з навчальних закладів. А від податкових у військкоматі дізнаються і про джерела доходу та місце проживання, а підприємства будуть зобов’язані сповіщати про прийняття на роботу чоловіків до 60 років. Міністр оборони Степан Полторак вважає, що це дозволить на 90% виключити можливість «відкосити».
Навіть якщо народні депутати у другому читанні не підтримають створення реєстру, він все одно буде діяти, тільки без даних з податкової, бази виборців, університетів та міграційної служби. Скільки людей потрапить до реєстру – державна таємниця.
“Звільнення українській території – це не тільки зусилля дипломатів, це не тільки політико-дипломатичні зусилля української влади, але і сильні ЗСУ в чіткій координації з якими ми будемо забезпечувати тверде і неухильне виконання Мінських угод. І якщо для цього потрібно буде вийти з ініціативою про оголошенні чергової хвилі мобілізації керівництву ЗСУ, то я підтримаю і відповідний законопроект буде внесений до Верховної Ради. З 16-го року, мінімум, який буде отримувати український воїн, становитиме 7 тис. грн. Це поза зоною АТО. 20-річні українські юнаки повинні навчитися  військовій справі. Вони не повинні відволікатися на інші види роботи, але приділяти величезну кількість часу бойовому навчанню “, – упевнений Петро Порошенко.
Але 20-річні думають інакше, ніж Президент, молоді люди, яких ми опитали не хочуть служити і сподіваються на контрактників.
Дійсно, скільки ж у ЗСУ контрактників? Може, обійшлися б тими, хто добровільно згоден служити? Але яка кількість таких – військові не прізнаються. Відомо тільки, що лише кожен четвертий боєць планує планує продовжити службу за контрактом. Тому, військові експерти схиляються до того, що 7 хвиля мобілізації просто необхідна.
“Остання хвиля була виконана в кращому разі на 60%. Це недопоставка. І зараз потрібно буде ще одну хвилю -четверту прибрати, і знову недопоставка. Та сторона теж все прораховує, і вони будуть бачити, що у нас недопоставка військових. А тепер є відповідь, чи потрібна нам військова мобілізація? Якби ми за цей час набрали контрактників, була б інша ситуація! “, – вважає військовий експерт Ігор Романенко.

Джерело: Горох.TV