З 2010 року життя українців подорожчало на 80%, а доходи скоротилися на 10%: чого чекати далі

21 Січня 2016 18:54

З 2010 року життя українців подорожчала на 80%, а реальні доходи при цьому скоротилися більш ніж на 10% – такі розрахунки Держслужби статистики.

Причому товари та послуги дорожчали нерівномірно: наприклад, триразове за сумою підвищення цін на компослуги і паливо довелося на 2011-й, 2014-й і 2015 роки, а в 2012-2013 рр. ціни на них були стабільними. Приблизно так само змінювалася вартість медицини і транспортних послуг. А ось одяг, послуги зв’язку та освіту всі роки, крім 2015-го, дорожчали лише на кілька відсотків.
Різкий стрибок цін на всі стався саме в 2015-му, коли обвалилася гривня, пояснюють економісти, але найгірше ми вже пережили: в 2016 році інфляція сповільниться приблизно вдвічі, до 24-25% на рік, а з 2017 року можна сподіватися на деяке поліпшення , хоча ціни виростуть ще на 10-12%.
“До того часу депресія світової економіки закінчиться. А отже, Україна зможе заробляти на експорті металу і зерна”, – прогнозує економіст Віктор Лисицький.
Президент Украналітцентра Олександр Охріменко каже, що причини підвищення вартості різних категорій товарів і послуг відрізняються. “Колишня влада штучно стримувала тарифи на компослуги, щоб не розганяти інфляцію. Хоча при стабільній економіці плавне підвищення вартості води, газу, опалення, електроенергії не було б настільки болючим для населення, як зараз, – роз’яснює Охріменко. – У дворазовому зростанні вартості підакцизних товарів (алкоголю та тютюну) також “винна” держава: податки підвищувала як стара, так і нова влада, адже акцизи – найпростіший і надійний спосіб наповнити бюджет “.
Аналітик компанії “Простобанк консалтинг” Іван Нікітченко також зазначає, що на зростання цін впливають різні чинники – в одному випадку ціни формує ринок, в іншому – адмінресурс. “Лідерами за подорожчання стали комунальні послуги, але ріст відбувся в останні два роки, – аналізує Нікітченко. – Причина – занадто довго тарифи були низькими. Додатковим каталізатором зростання опинилася девальвація гривні, адже ціни газу і нафтопродуктів зафіксовані в доларах. А ось галузі, де достатньо висока конкуренція, показали найнижчі темпи зростання цін – зв’язок, готельно-ресторанна сфера, продукти, одяг та взуття “.
З продуктами ситуація трохи інша. На думку експертів, показник, що ціни за п’ять років зросли на 67% – явно занижений, бо сири та інші молокопродукти подорожчали за п’ять років втричі, а м’ясо – вдвічі.
Охріменко каже, що статистика в 2014-му змінила методику розрахунку: в раціон середнього українця стали включати більше круп і картоплі, а частки риби, м’яса та масла – зменшили, щоб показувати менше зростання цін. “Але, за іронією долі, за 2014-2015 роки бакалія і картоплю теж злетіли в ціні в 1,5-2 рази”, – говорить експерт.
Економіст Віктор Лисицький прогнозує, що продукти будуть дорожчати і далі, а попит на них – падати: “Аграрії скорочують виробництво, а ціни тримають, так як їм треба за щось купувати подорожчали насіння, добрива, корми та енергоресурси”.
На думку Нікітченко, пік темпів зростання тарифів пройдений, хоча “комуналка” продовжить дорожчати і в 2016-2017 рр. “Далі, при відсутності різких девальвацій, можна очікувати стабілізацію розцінок на компослуги. Що стосується зростання цін на алкоголь і тютюн, то тут ситуація буде залежати від бюджету: чим більше проблем з його наповненням, тим сильніше будуть піднімати акцизи. Запас зростання, особливо по сигаретам, великий – в ЄС пачка коштує 2-10 євро, тобто від 55 грн, у нас набагато нижча “, – відзначає експерт.
Охріменко нагадує, що Кабмін вже спланував п’ятирічний зростання акцизів на “шкідливі звички” по 5% на рік, але його, швидше за все, підвищать, оскільки економіка не зростає, а казну наповнювати треба. А от у сфері послуг, освіті, медицині (крім ліків, які дорожчатимуть разом доларом), подорожчання чекати не варто, воно почнеться зі зростанням купівельної спроможності населення, тобто не раніше 2017 р.

Джерело: segodnya.ua