Дніпропетровщина на порозі епідемії грипу, – ОблСЕС

22 Січня 2016 09:54

754087714Фахівці ОблСЕС припускають, що вже до початку наступного тижня епідпоріг в деяких містах і районах нашого регіону буде взято. І хоча зараз, за ​​даними департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міськради, ГРВІ схильні близько 30% городян (епідемію оголошують, коли захворіють 60% населення), ситуація ускладнюється буквально з кожним днем. І ця картина загальна для всієї області.

«Сьогодні кількість хворих на ГРВІ по регіону – 23000 чоловік. Якщо порівняти з попереднім тижнем, було 14000 захворілих. По суті, відбувся приріст в два рази. Епідемічні процеси розвиваються активно. Ми прогнозуємо, що до початку наступного тижня по цілому ряду територій подолаємо епідпоріг. У тому випадку, якщо ми в півтора рази подолаємо епідпоріг, будемо говорити вже про епідемію. Наш прогнозний показник: в епідемію ми все-таки увійдемо і станеться це до кінця наступного тижня », – розповів начальник ГУ СЕС у Дніпропетровській області Андрій Кондратьєв.
У реанімацію з важкими випадками грипу потрапили 17 осіб, 14 з яких – жителі облцентру.

«Коли людина хвора грипом, вона відчуває сильну слабкість, головний біль, біль у м’язах, неприємні відчуття в очних яблуках, різко піднімається висока температура тіла. Нежить, кашель, чхання і біль в горлі з’являються на другу-третю добу хвороби. Коли ж людина хвора ГРВІ, його очі «блищать», з’являється дуже швидко біль у горлі, кашель, нежить і чхання », – пояснила різницю в симптомах двох захворювань головний спеціаліст міського департаменту охорони здоров’я Галина Одинцова.

При перших ознаках захворювання медики рекомендують не виходити на вулицю навіть для відвідування поліклініки, а викликати лікаря додому.

«Тільки фахівець може визначити захворювання. Для визначення вірусу грипу в лікарнях роблять аналізи виділень з носа, проводять також і експрес-тести, які протягом двох годин можуть визначити грип це чи ні. До приїзду лікаря не приймати ніяких ліків, крім ібупрофену та парацетамолу. Ні в якому разі не можна вживати аспірин », – застеріг позаштатний інфекціоніст департаменту охорони здоров’я міськради Володимир Чумак.
У Дніпропетровській області на карантин закривають поки окремі класи. У Дніпропетровську та Дніпродзержинську по одній школі розпустили по домівках декілька класів. У Кривому Розі з учорашнього дня також було прийнято рішення про введення в школах адресного карантину. Крім того, з понеділка в місцевих лікарнях введений режим ходіння в респіраторних масках і обмежено відвідування хворих.

А от у Запоріжжі пішли на радикальні заходи – відсьогодні на карантин закриті всі школи.

Джерело: vesti-ukr.com