Дніпропетровськ без Петровського: знесли пам’ятник комуністу, на честь якого назвали місто (Відео)

30 Січня 2016 13:49

Гімн України, часті вигуки “Слава Україні!”, рев болгарки і імпровізована сцена, де співає місцева група “Вертеп” про отамана і патріотичну любов – так в Дніпропетровську зносять пам’ятник Георгію Петровському. Організував все це народний депутат Андрій Денисенко, який в Фейсбук закликав народ прийти до монумента і виконати свій громадянський обов’язок.

Гігантську бронзову статую Григорія Петровського, одного з організаторів Голодомору, на Привокзальній площі Дніпропетровська встановили в 1976 році. У тому ж місці, де в 1932-33 роках збиралися голодні селяни, які прибували до міста в пошуках їжі з навколишніх сіл. Пізніше поряд з пам’ятником встановили хрест і меморіал жертвам Голодомору, тому дніпропетровці подейкували, що над хрестомом загубленим душам стоїть їх кат.

Сюди прийшли і провокатори – вони намагаються викрикувати під час виступу Денисенко, істерично регоче жінка, але чоловіки пригрозили побити її, якщо вона не замовкне.

Біля пам’ятника ходить і заступник мера Дніпропетровська Михайло Лисенко. Він поскаржився, що як вони не намагалися домовитися з організаторами цієї акції – нічого не вийшло. Влада просили відстрочку на два місяці, а потім би самі цивілізовано знесли пам’ятник, але активісти захотіли терміново скинути фігуру Петровського.
Немає віри до влади – тому зносять самі, чекати більше немає сил – пояснюють організатори акції.

Присутні тут підтримують активістів, вважають, що якщо знесуть пам’ятники всім комуністам, то в головах українців від цього проясниться, хоча визнають, що в реальному житті – нічого не зміниться.
А ось деякі випадкові перехожі нагадують, що в Європі, куди ми так прагнемо, всі пам’ятники комуністичним діячам акуратно знесли, віддали у музеї тоталітаризму і тепер на них навіть заробляють гроші.
Денисенко просив у Фейсбук людей приносити болгарки, мотузки, підганяти крани, але його не послухалися. У розпорядженні у чоловіків була лише одна болгарка. Нею і взялися пиляти ноги 20-тонному Петровському. Уламки  металу летять у натовп, людей просять розійтися.
Три години наполегливої ​​праці і болгарка перемогла – Петровський впав як і не було: активістам вдалося перепиляти ноги і постамент на який фігура опиралася рукою. Під’їхав кран, накинули трос на скульптуру, смикнули і вона гепнулась головою вниз на асфальт. На місці комуністичного ідола повинні встановити інший пам’ятник – кому вирішить громадськість.