Що буде з цінами на продукти в березні

29 Лютого 2016 13:12

8_01В Україні в результаті девальвації національної валюти можуть подорожчати і продукти харчування. Як кажуть експерти енергоринку, кожні 10 копійок знецінення гривні призводять до обгрунтування для підняття ціни на бензин на 7 копійок. При цьому витрати на транспортування також закладаються у вартість продуктів харчування, частина з яких імпортується з інших держав. Сегодня.ua разом з експертами Українського клубу аграрного ринку з’ясував, що подорожчає в березні.
Свинина і м’ясо птиці подорожчають на 3-5%, вартість яловичини не зміниться.
Експерт аграрного ринку Аліна Жарко передбачає, вже зараз є передумови до того, щоб м’ясо подорожчало – закупівельні ціни на свиней і м’ясо птиці ростуть.
“Свинина подорожчає на 3-4% і ціна буде 64-67 гривень за кілограм. Яловичина буде більш-менш стабільна – 80 -82 гривень за кілограм. М’ясо птиці подорожчає приблизно на 4-5%. Тушка бройлера буде коштувати 36-39 гривень “, – прогнозує експерт.
Як пояснила Аліна Жарко, при цьому ціни на яловичину не зміняться – українці економлять і віддають перевагу більш дешеве м’ясо. “Основні підприємства також намагаються економити і утримувати ціни, крім того раніше був експорт в Росію, зараз цей товар залишається в країні, інші ринки поки дуже повільно відкриваються. Закупівельні ціни стабільні, яловичина не дорожчатиме”, – підсумувала експерт.
Прогнозовані ринкові ціни на березень:
Свинина – 64-67 гривень за кілограм
Яловичина 80-82 гривень за кілограм
Тушка бройлера – 36-39 гривень за кілограм
У той же час молокопродукти можуть незначно (0,5 – 1%) подорожчати. Вартість “молочки” стримує зростання виробництва – скоро починається сезон, сільські господарства будуть поставляти більше молока, що дозволить стримати ціни.
“У нас девальвація гривні, і це впливає на ціну. Багато факторів. Зараз збільшився попит на якісну сировину, тому ціни трохи зростуть”, – зазначає Аліна Жарко.
Прогнозовані ринкові ціни на березень:
Літр молока – 12,5 13 гривень
Кілограм масла – 104 – 106 гривень
Літр сметани – 32 – 34 гривні
Кілограм сиру – 72- 75 гривень
Як зазначає експерт агроринку, в залежності від виробника, упаковки та регіону, ціни можуть варіюватися. У квітні, вважають аграрії, ціни рости не будуть.
Експерт Євген Дворник вважає, в березні борщової набір обійдеться українцям в 41 гривню (без м’яса). “Для березні типовий зростання цін на капусту, моркву, цибулю в межах 5-8%”, – відзначає експерт. Пояснюється це збільшенням витрат на зберігання продукції і девальвацією національної валюти (частина овочів, в тому числі капусту, Україна імпортує).
Прогнозовані ринкові ціни на березень:
Капуста – 10 – 10,5 гривень за кілограм
Морква – 13 гривень за кілограм
Лук – 8,5 – 9 гривень за кілограм
Ціни на картоплю і буряк залишаться на колишньому рівні, а при сприятливих умовах можуть навіть трохи знизитися. “Ці овочі довше зберігаються, крім того, у населення в льохах є запас буряків і картоплі. Попит рости не буде, тому ціни не будуть рости”, – відзначає експерт.
Прогнозовані ринкові ціни на березень:
Картопля – 4,5 гривні за кілограм
Буряк – 7-8 гривень за кілограм
Борошно в березні дорожчати не буде, вважає експерт. Ймовірно, ціни можуть вирости вже на початку квітня. “Закупівельні ціни збільшуються, але малоймовірно, що в березні ціни якось зміняться. В кінці березня-на початку квітня ціни можуть на 2-5% вирости. Але в цілому в березні вони ніяк не зміняться”, – говорить Євген Дворник.
Також очікується, що не зміняться ціни і на гречку, цукор і яблука. Можлива націнка при роздрібній торгівлі, але всі зміни, які були економічно обґрунтовані, вже відбулися, впевнений експерт аграрного ринку.

“Якщо буде на ринку паніка, ажіотажний попит – то ціни виростуть. Але якщо цієї паніки не буде, то ціни будуть стабільними. А далі буде видно від того, скільки посіяли, скільки виросло”, – коментує Євген Дворник ціни на гречку.
Прогнозовані ринкові ціни на березень:
Борошно (вищий сорт) – 8,7 гривень за кілограм
Гречка – 25-30 гривень за кілограм
Цукор – 14 гривень за кілограм
Яблука – 8-12 гривень за кілограм

Джерело: segodnya.ua