Микола Томенко: Уряд зробив 2016 рік роком приниження і знущання над чорнобильцями

17 Березня 2016 18:35

4Про це Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування на ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко заявив сьогодні, виступаючи під час парламентських слухань на тему: «30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи».

«2016-й рік, рік 30-х роковин Чорнобиля, мусить бути роком вшанування кожного чорнобильця, кожної людини, яка захистила Україну і весь світ від наслідків цієї трагедії», – зауважив М. Томенко.

Водночас він звернув увагу на те, що із 30 пунктів, які ВР своєю Постановою рекомендувала до виконання Уряду і місцевій владі за результатами попередніх парламентських слухань, виконано «аж» 4: прийняті зміни до Податкового кодексу про звільнення від оподаткування міжнародну допомогу, створено міжвідомчу комісію, підготовлено план заходів з відзначення 30-х роковин Чорнобильської трагедії і 2016 рік оголошений роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

«Решта 26 рекомендацій Верховної Ради виконавчою владою не виконані», – зазначив Голова Комітету.

«Найсумніше в цій історії те, що, незважаючи на відповідний Указ Президента, який проголосив 2016-й рік роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи, Уряд своїми діями та бюджетом, фактично, перетворив 2016-й рік на рік приниження і знущання над чорнобильцями», – зазначив Микола Томенко.

«Ми намагалися всіляко переконати Уряд, що не можемо дозволити собі не виконувати рішення Верховної Ради та Указ Президента, і почали правити урядовий бюджет. В результаті, парламент виправив помилку Уряду і повернув громадянам, які працюють у зоні відчуження, право на встановлення їм доплат у розмірі 1827 гривень. Розуміючи, що проблеми чорнобильців значно ширші, ми в Комітеті працювали над законопроектом про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 2093). Цей законопроект був ухвалений у першому читанні, підготований до другого читання і мав розглядатися у сесійній залі вчора. Проте, проурядова фракція через три роки «раптом згадала» про “закопані скарби Януковича” і заблокувала роботу ВР, через що цей законопроект не був розглянутий», – зазначив Голова Комітету. Він додав, що вимагатиме від парламенту вже завтра розглянути і ухвалити цей законопроект у другому читанні.

Микола Томенко також зазначив, що вважає ганьбою для уряду те, що в рік 30-річчя Чорнобиля на слуханнях, присвячених цій трагедії, не присутні ані профільний міністр, ані віце-прем’єр. На його думку, “уряд в такий спосіб висловив своє ставлення до тих людей, які свого часу захистили Україну і весь світ від наслідків цієї трагедії, а сьогодні терплять і вже третій рік поспіль змушені слухати від влади відмовки у базовому соціальному захисті з посиланнями на війну, Путіна, “закопані гроші Януковича” тощо”.

Насамкінець Микола Томенко наголосив на необхідності появи в Україні професійного, патріотичного, українського уряду, члени та родини якого житимуть, вчитимуться і лікуватимуться в Україні та думатимуть не про кредити МВФ, а насамперед про громадян України, національну економіку та українські цінності.

Джерело: tomenko.ua