В Україні в травні з’являться вакцини, яких не вистачало

12 Квітня 2016 15:44

625_325_300_1Вже в найближчий місяць від ЮНІСЕФ в лікарнях повинні з’явитися препарати проти кору, краснухи та паротиту, дефіцит яких країна відчувала останній рік. “Також зараз проходить реєстрацію ряд вакцин, які будуть закуповуватися за програмами ООН і ЮНІСЕФ. До кінця травня питання з вакцинами проти БЦЖ, дифтерії, правця, кору, краснухи будуть закриті”, – заявив заступник міністра Ігор Перегінець. Експерти кажуть, що нові вакцини безпечніше тих, що використовували в Україні раніше. Але закривати питання треба дуже швидко: інакше країну чекають спалаху хвороб, про які нічого не було чутно 40-50 років.
Проблеми з вакцинами в Україні почалися ще рік тому: тоді країна почала преходить на закупівлі вакцин безпосередньо у міжнародних організацій, минаючи посередників, і вводити нові правила реєстрації зарубіжних препаратів. Але реформа застопорилася, і в підсумку лікарні та пологові будинки залишилися практично без вакцин. Наприклад, до недавнього часу у нас була зареєстрована тільки одна вакцина БЦЖ від туберкульозу, і та – російського виробництва. І після того як в 2015-му Україна від неї відмовилася (вона не пройшла перевірку на міжнародні стандарти якості GMP), в пологових будинках цю обов’язкове щеплення малюкам просто перестали робити.
У МОЗ пояснили, що перехідний період дійсно зайняв деякий час, тому і виникли перебої з поставками, від яких страждають у всіх регіонах: “Остання закупівля вакцин була аж влітку минулого року”, – розповіли нам у відомстві. Що ж стосується реєстрації іноземних вакцин, то цією проблемою в МОЗ теж займаються – зараз, наприклад, реєстрацію проходить канадська вакцина БЦЖ: “Вакцини, які не мають ліцензії в Україні, будуть зареєстровані за спрощеною процедурою – яка передбачає наявність досьє, і довідки про перекваліфікацію” , – говорять в міністерстві. Таким чином на український ринок зайдуть більш безпечні та якісні препарати, запевняють в МОЗ.
Експерти ж кажуть, що ситуація загострилася до краю. “Якщо поставки вакцин не поновляться найближчим часом, скоро ми можемо зіткнутися зі спалахами хвороб, про які не чули 40-50 років, – вважає головний позаштатний консультант з питань вакцинації дітей департаменту охорони здоров’я КМДА Ольга Костенко. – Але поки ми тримаємося – яке -то необхідну кількість препаратів вдавалося покривати за рахунок гуманітарної допомоги від того ж ЮНІСЕФ та інших міжнародних організацій “. Крім того, за її словами, закупівля вакцин у міжнародних партнерів вселяє впевненість в якості: “Поки про клінічному ефекті говорити рано (через маленького охоплення вакцинацією). Але все ж світова сертифікація і стандарти якості дають підстави вважати такі препарати безпечнішими для українців “, – говорить Костенко.

Джерело: segodnya.ua