Якщо нового Кабміну не буде найближчим часом, долар підскочить до 30 грн.

12 Квітня 2016 11:19

___14В Україні продовжує стабілізуватися курс національної валюти. Так, згідно з офіційним курсом НБУ, вранці 11 квітня долар продавали по 25,6 гривень, а за кілька днів до цього (8 квітня) – по 25,8 гривень.
Експерт реанімаційного пакету реформ Павло Кухта пояснює, такі події, як відставка прем’єр-міністра, створюють на валютному ринку невизначеність, торговці намагаються продавати менше валюти, а покупці навпаки – намагаються зробити валютний запас і купити більше. В результаті попит на долар зростає, а пропозиція – падає.
“Торговці починають з побоюванням ставитися до ситуації, і люди турбуються і біжать купувати долар. Попит на долар зростає, і курс гривні падає. Але якщо ця ситуація з відставкою Яценюка швидко вирішиться і буде призначено новий уряд, валютний ринок може сильно не відреагувати”, – пояснює експерт.

 

Нестабільна політична ситуація також “відлякує” і інвесторів. Як пояснює експерт, згідно з проведеними НБУ опитуваннями, на першому місці серед загроз для інвесторів в Україні коштує політична криза.
“Політична криза негативно впливає на ринок, але сама відставка уряду на курс не дуже впливає. Це може впливати на сприйняття інвесторів, на учасників ринків. Може бути паніка, що уряд не вдасться призначити, що будуть вибори – тоді вже будуть наслідки для економіки “, – говорить Павло Кухта.
Виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, якщо новий Кабмін не буде сформовано в найближчі тиждень-два, це може посилити вже існуючі чинники девальваційного тиску, в результаті долар може подорожчати до 30 гривень.
“Є група причин, які впливає на девальвацію, але відставка Яценюка може стати додатковою причиною, якщо не буде швидко сформований Кабінет міністрів. Є фактори для девальвації: падаючий експорт, пауза у співпраці з МВФ, повільні структурні реформи”, – говорить економіст.
Якщо немає Кабінету міністрів і прем’єра, пояснює Олег Устенко, нікому вести переговори з МВФ, впевненість інвесторів буде підірвана.
“Якщо не буде нового Кабміну, під загрозою стають програми зовнішнього кредитування. Невпевненість у завтрашньому дні змусить експортерів ще більш неактивно заводити свою виручку в Україну”, – говорить Устенко.

Якщо ж нову коаліцію не вдасться сформувати і президенту доведеться розпустити Раду – це може бути стати черговим “ударом” по гривні. “Політична криза і співпрацю з МВФ сильно впливав на курс в лютому. Але ринок вже більш спокійно до цього ставиться. Очевидно, якщо триватиме політична нестабільність – нові вибори, це може негативно вплинути на курс”, – вважає головний аналітик Concorde Capital Олександр Паращій .

Відставка Яценюка, відзначають експерти, може привести і до позитивних змін. Як каже головний аналітик Concorde Capital Олександр Паращій, для МВФ важливо, щоб швидко сформувалося новий уряд. Павло Кухта вважає, якщо новий Кабмін буде швидко сформований і виявиться більш ефективним, гривня може продовжити стабілізацію.
“Курс гривні і очікування чергового траншу МВФ вони вже не залежать від Яценюка, тепер вони залежать, очевидно, від нового уряду. В принципі, зараз транш залежить від того, хто саме буде вести від імені уряду ці переговори. Наскільки я розумію, кандидатура міністра фінансів до кінця не визначена, питання, хто саме буде брати зобов’язання перед МВФ – залишається відкритим. Для МВФ найважливіше, хто буде брати на себе зобов’язання “, – говорить Паращій.
Директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко також вважає, якщо нові міністри почнуть структурні реформи, це може привести до зміцнення гривні. При цьому, як зазначає економіст, за курс гривні відповідає Нацбанк, а не уряд.
“З практичної точки зору, у нас за курс відповідає Гонтарєва. Якби це була відставка Гонтаревої, це б вплинуло. Прем’єр-міністр не відповідає за курс долара. Валютний ринок – НБУ. Плюс до того, я думаю, що українці, дізнавшись, що Яценюк йде у відставку, понесуть гроші в банки “, – припускає економіст.

Джерело: segodnya.ua