З 1 серпня стартував Всесвітній та Всеукраїнський тиждень «Грудне вигодовування – ключ до сталого розвитку»

1 Серпня 2016 19:55

Мальцева О.И.Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування проводиться щорічно у серпні в 170 країнах світу під егідою Всесвітнього альянсу на підтримку грудного вигодовування (WABA) у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Його метою є захист, підтримка і популяризація грудного вигодовування.

Охорона репродуктивного здоров’я, зокрема надання послуг з планування сім’ї, вважається не тільки основним засобом збереження здоров’я жінок і чоловіків, але також відноситься до розряду фундаментальних прав людини. Кожна людина має право на доступ, вибір та користування досягненнями наукового прогресу у галузі планування сім’ї.
Особливо актуальними питаннями були та залишаються питання післяпологової контрацепції, її поєднання з грудним вигодовуванням дитини.
Консультування з питань післяпологової контрацепції у Центрі планування сім’ї при КЗ «Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром» проводить лікар акушер – гінеколог індивідуально з кожною вагітною. Жінці надається інформація про усі існуючи методи контрацепції, які можливі у післяпологовому періоді.
Зокрема, до таких методів відносяться внутрішньоматкові контрацептиви. Їх введення можливе постплацентарно або протягом 48 годин після пологів чи операції кесарів розтин, які відбувалися без ускладнень. Також – у післяпологовому періоді тільки через 4 тижні, якщо не введено постплацентарно.
Добровільна хірургічна стерилізація проводиться одразу після пологів, під час операції кесарів розтин або протягом 7 днів після пологів. Якщо стерилізацію не проведено після 7 днів, її можливо провести тільки через 6 тижнів після пологів.
Комбіновані оральні контрацептиви не рекомендовано для жінок, які годують грудьми; якщо жінка грудьми не годує, КОК можна використовувати через 3 тижні після пологів.
Бар’єрні методи застосовуються з часу відновлення сексуальної активності.
Метод лактаційної аменореї – годування грудьми одразу після пологів і до 6 місяців виключно, грудне вигодовування (не менше 8-10 разів на добу) при відсутності менструації (аменорея). Цей метод – високоефективний і корисний як для здоров’я матері, так і дитини.
Хоча переваги грудного годування для здоров’я дитини загальновідомі, використання лактаційної аменореї, як методу планування сім’ї, було визначено не так давно. Міжнародна група вчених, що зібралася у 1988 році в Центрі з досліджень та конференцій в Белладжіо (Італія), розглянула наукові дані про дію грудного годування на можливість завагітніти. Учасники групи дійшли висновку, що жінки, які не користуються методом контрацепції, але повністю годують грудьми, і в яких спостерігається відсутність менструації, мають дуже малий ризик завагітніти у перші 6 місяців після пологів. Висновки, сформульовані цією групою, стали відомі як «Консенсус в Белладжіо».
«Консенсус» став науковою базою для визначення станів, за яких грудне годування може безпечно застосовуватися для планування інтервалів між пологами. Було розроблено правила з використання лактаційної аменореї як методу планування сім’ї. Ці правила включають у себе три умови, яких потрібно дотримуватися одночасно для того, щоб був забезпечений захист від непланованої вагітності: виключно грудне годування, відсутність менструації, після пологів минуло не більше 6 місяців.
МЛА (метод лактаційної аменореї) забезпечує захист від вагітності більш ніж на 98% протягом перших 6 місяців після пологів за дотримання вищезгаданих умов.
Якщо хоча б одна з цих умов не використовується – необхідно негайно розпочати застосування іншого методу планування сім’ї.
Контрацептиви прогестагенового ряду рекомендовано жінкам, які використовують МЛА, тільки через 6 місяців після пологів. Жінкам, які не годують грудьми, можна застосувати їх негайно, за умови відсутності вагітності. Жінкам, які годують грудьми, але чередують з прикормом – через 6 тижнів після пологів. Ці контрацептиви не впливають на якість і кількість грудного молока та на здоров’я дитини.
Ін’єкційні методи контрацепції застосовують понад 18 мільйонів жінок у всьому світі.
ЦПС 7В рамках обласної програми «Здоров’я населення Дніпропетровщини» на період до 2019 року за рахунок коштів обласного бюджету з метою профілактики небажаної вагітності закуплено препарат прогестогенового ряду – «ДЕПО-ПРОВЕРА». Ін’єкції проводять один раз на 3 місяця. Переваги препарату: має як контрацептивний, так і лікувальний ефекти.
Серед контрацептивних переваг: висока ефективність, довготривалий, але зворотний засіб контрацепції, метод не впливає на грудне вигодування, може використовуватись жінками будь-якого віку.
Неконтрацептивні переваги: не потрібно щодня приймати таблетки, можуть зменшити менструальні болі, можуть зменшити менструальну кровотечу.
Просимо звертатися до лікарів Центру планування сім’ї, КЗ «Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром» ДОР, Блок Б, 3 поверх.

Телефони реєстратури 713-64-07; 37-37-303.
Адреса: м., Дніпропетровськ, вул., Космічна 17.
e-mail: cps.rch@gmail.com
сайт: www.cps.org.ua

Ольга Мальцева,
завідуюча Центру планування сім’ї, канд. мед. наук