У Дніпрі презентували пропозицію по реконструкції алеї пам’яті героїв

11 Серпня 2016 15:08

14709156899236У Дніпрі презентували передпроектну пропозицію по реконструкції алеї пам’яті загиблих героїв Революції гідності і бійців. Як буде виглядати алея, розповіла архітектор Олена Іваницька на прес-конференції в медіа-центрі ДНІПРО ПОСТ.

«Оскільки металевий тимчасовий пам’ятник був встановлений саме перед ОДА, це вже стало тим місцем, де стали збиратися люди, щоб помолитися, покласти квіти. Потім була встановлена кам’яна брила, в установці якої брав участь Тарас Брус, який потім загинув в Іловайськ котлі і нагороджений посмертно, він зміг врятувати 9 хлопців. Це вже артефакти. Артефактами також стали кам’яні плити, на яких карбуються імена загиблих. З огляду на, що обраний саме цю ділянку, перед архітекторами стояло надскладне завдання – це місце перенасичене різноманітними пам’ятками. Там є дошка пошани радянського періоду, музей ракетобудування, оглядовий майданчик перед музеєм, Алея слави, де увічнені герої, пам’ятник чорнобильцям у Сквері героїв. Це складний в проектувальному плані ділянку – потрібно зробити композицію, не втрутитися в те, що ми вже маємо, і зробити все так, щоб це не виглядало як збори мотлоху всіх часів », – сказала архітектор Олена Іваницька.

14709156704901За словами архітектора і громадських працівників, все пам’ятки, які вже розташовані на зазначеній ділянці, будуть збережені. В тому числі, камінь, освячений Владикою Симеоном. Запропонований проект буде сучасним і лаконічним.

1

«Архітектори дуже впоралися із завданням з точки зору лаконічності. Вони взяли за основу скляні панелі. Панелі будуть 3 видів, з антивандального скла зі світловою підсвічуванням. Перший тип панелей використовує ті кам’яні брили з прізвищами, які є. Будуть окремі скляні панелі з прізвищами і екрани з фотографіями. Це модерновий підхід, сучасне бачення пам’ятників. Фото будуть розміщуватися між двох шарів скла. З одного боку вони будуть служити екранами, відокремлюючи від Алеї героїв, з іншого – будуть картинкою того, що ми повинні побачити всередині. Велика шана архітекторам, що їм вдалося уникнути радянського підходу до пам’ятників. Ніяких антропоморфних форм, фотографій, постаментів, дорогого мармуру та граніту, які нагадують нам про численні пам’ятки радянського періоду. Всі пропоновані рішення – передові. На мій погляд, як фахівця, цей проект дуже вдалий, сучасний, який відповідає всім запитам », – додала архітектор.

У Дніпропетровській ОДА продовжують приймати пропозиції і зауваження, що стосуються зовнішнього вигляду алеї. Громадські працівники закликають меценатів і підприємців внести фінансовий внесок в створення алеї.