Жителів Днеропетровщини штрафуватимуть за спалювання листя

21 Жовтня 2016 11:44

kosterЧадний газ, пил, окис азоту, важкі метали, діоксини потрапляють в повітря разом з димом від палаючого листя. У людей, які вдихають таке повітря, знижується імунітет, посилюються хронічні і серцево-судинні захворювання. Як прибирати листя безпечним для здоров’я способом, розповіли в департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА.

Щоосені жителі приватних будинків починають прибирати свої господарства від опалого листя. Більшість вирішує листя спалити, не підозрюючи про шкоду диму від такого багаття.

Як розповідають в департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА, при згорянні однієї тонни листя в повітря потрапляє понад 30 кілограмів чадного газу. В організмі людини він блокує доставку кисню до органів. Також в повітря піднімається пил, окиси азоту, важкі метали. Все це осідає в легенях і призводить до зниження імунітету, захворювань на алергію, астму та серцево-судинній системі. У тліючої листі виділяється бензапірен, який здатний викликати у людини ракові захворювання.

«Спалювання листя – це злочин, і воно карається згідно із законом. Кожен, хто не розуміє цього, заплатить штраф – близько 300 гривень. Однак прибирати двір можна без шкоди для екології. Листя потрібно компостувати. Це легко і корисно », – зазначають у департаменті екології та природних ресурсів ОДА.

Прибирати без шкоди для здоров’я опале листя рекомендують в компостну яму. Протягом зими листя перетворяться в компост, який навесні можна використовувати для удобрення грунту. Сухе листя можна розкласти рівним шаром на городі і перекопати землю. Грунтові організми самі перероблять листя в родючий гумус.