Гастролі «Мандрівного театру» на Дніпропетровщині тривають

7 листопадаа 2016 12:07

14785125111917Гастролі «Мандрівного театру» на Дніпропетровщині добігають кінця. Вистави про історію Дніпропетровщини вже подивилися близько чотирьох тисяч школярів, 500 з них – переселенці. Незабаром до них приєднаються ще близько тисячі дітей. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко.

«Мандрівний театр» – один з проектів Центру міжнародного грантрайтінга при облдержадміністрації. Його фінансує німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ, – розповів голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко. – Проект орієнтований на дітей 11-16 років. За допомогою мистецтва вони дізнаються про історію, традиції та культуру Дніпропетровщини ».

Гастролі «Мандрівного театру» стартували у вересні. За цей час трупа обласного молодіжного театру здійснила 18 виїздів. Актори відвідали школярів Апостолове, Кривого Рогу, Нікополя, Тернівки, Новомосковська, Кам’янського, Першотравенська, Петропавлівки, Павлограда і Покрова. Безкоштовні вистави побачили близько чотирьох тисяч дітей, 500 з яких – переселенці.

Актори «Мандрівного театру» не просто грають на сцені, а й спілкуються зі своїми глядачами.

«У сценарії прописані моменти, коли потрібно звернутися до дітей. Наприклад, ми розповідаємо про українські страви і питаємо: а що кладуть в борщ? Діти охоче підключаються до такої гри », – розповіла сценарист обласного молодіжного театру Олена Оводенко.

З вистав діти дізнаються, чим цікаві райони Дніпропетровщини, чим пишаються місцеві жителі, які відомі люди тут народилися. Багато уваги приділяється історіям про українські традиції та мову. Разом з акторами школярі читають вірші, жартують, співають пісні. Такі розваги дітям до душі. Вони дякують оплесками і гучним «Спасибі», зазначила Олена Оводенко.

На черзі – спектаклі в Жовтих Водах, Гаврилівці, Межовий і Петриківці. Їх подивляться близько тисячі хлопців.

На Дніпропетровщині живуть майже 5500 дітей-переселенців, які навчаються в дитячих садах і школах.

Центр грантрайтінга при ОДА працює трохи більше року. Він розробляє і реалізує проекти, під які залучає міжнародні засоби. Ключові сфери – енергоефективність, децентралізація, підтримка малого і середнього бізнесу. Окрема увага – проектам з підтримки атошніков і переселенців. «Мандрівний театр» – це вже шостий проект Центру. Він реалізується спільно з організацією «Український захист» в Дніпрі.