З перших хвилин життя – увага медиків і любов батьків

17 Грудня 2016 13:47

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Цього року в Дніпропетровському обласному перинатальному центрі народилося понад 3 тисячі дітей. З них понад 250 малюків з’явилися на світ передчасно. Більше 150 мали вкрай низьку вагу тіла – менше 1,5 кілограма.
Завідувачка відділення постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених Ірина Іванівна Самохіна говорить, що у відділенні пам»ятають кожну дитину. Про те, як піклуються тут про крихітних немовлят – говоримо з Іриною Самохіною.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Ірино Іванівно, цього року у вас відбулося гарне свято. Знаю, що довго готувалися до нього всім колективом…

Так. Дніпропетровський обласний Перинатальний центр підтримує добру традицію відзначення Міжнародного дня передчасно народженої дитини. Щорічно, 17 листопада, персонал центру зустрічається із мамами та дітками, які народилися недоношеними і успішно виписалися додому. Серед них – і діти, які народилися із масою тіла менше 1000 грам.
На таких зустрічах родини мають можливість обмінятися інформацією, порадитися з медичними фахівцями, а діти – приємно провести час та отримати подарунки.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

У 2009 році, за ініціативи Європейського фонду турботи про новонароджених пацієнтів (EFCNI) 17 листопада був призначений, як Міжнародний день передчасно народженої дитини. Вперше святкування відбулося у 2009 році – у цей день у Відні на площі Святого Михайла професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих кульок – згідно числа недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року. У 2010 році цей день був широко відсвяткований вже у 12 європейських країнах.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Міжнародний день передчасно народженої дитини спрямований на всебічне інформування людей з питань передчасного народження. Адже це не тільки проблеми зі здоров’ям та подальшим розвитком кожної конкретної дитини, це також навантаження на родину та суспільство.
Ось і цього разу медики обласного перинатального центру організували цікаве свято для своїх маленьких пацієнтів. Гостей і колег привітала головний лікар Центру Людмила Падалко.
Ми завжди запрошуємо всіх наших вихованців та всіх небайдужих людей до нас на свято, наші двері відкриті для всіх бажаючих взяти участь у цьому заході. Також ми вдячні будь – якій допомозі. Адже кожного дня наші маленькі пацієнти потребують лікування, яке, на жаль, зараз недешеве.
Традиційно було проведено благодійний ярмарок – аукціон, зібрані кошти з якого підуть на допомогу сім»ї, у яких передчасно народилася дитина у нашому Центрі. На аукціоні були виставлені кукли – мотанки, які виготовляли особисто медики Центру і які є оберегом нашого відділення. Завдяки зібраним коштам у минулому році дитина, яка має тяжку патологію, пройшла реабілітацію у Трускавці.
Запрошуються також родини новонароджених діток, які зараз перебувають на лікуванні в Центрі. Такі зустрічі надають їм мужності, адже вони побачать здорових дітей, які в минулому теж були нашими пацієнтами.
Тож на заході батьки і медики багато спілкувалися. Лікарі відповідали на питання батьків, а ті ділилися один з одним досвідом виховання та лікування своїх малюків, досвідом тих людей, які опинилися у схожій життєвій ситуації.
– Дивлячись на цих малюків, навіть на думку не спадає, що під час їх народження були проблеми. Сучасна медицина дозволяє швидко зрівняти межі між звичайними і передчасно народженими дітьми?
Наступного року наші перші вихованці вже підуть до школи. Сьогодні ми слухали, як вони декламують вірші, дивилися, як гарно танцюють і згадували, якими ж крихітними вони були.
Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, кожна 10-та народжена дитина потребує допомоги лікарів. Недоношеність — проблема, з якою сім’ї та суспільство стикаються незалежно від добробуту і рівня розвитку.
Величезна кількість видатних людей народилися недоношеними і досягли неймовірних успіхів, не зважаючи на їх складний життєвий старт. Наприклад, легенда соул-музики Стіві Уандер, якому сліпота, пов’язана із ретинопатією недоношених не завадила здобути всесвітню відомість.
В останні роки відзначається стабільне зростання народження дітей раніше терміну. Як відомо, всі новонароджені діти вразливі, але передчасно народжені — особливо. Проблема передчасних пологів залишається однією з проблем, недооцінених суспільством. Лікарі прагнуть привернути увагу до цієї проблеми. Суспільство необхідно інформувати про небезпеку та наслідки передчасних пологів, а також про профілактику і необхідність збереження повного терміну вагітності.

Варто відзначити, що зростання числа випадків передчасних пологів обумовлений декількома факторами. Перш за все це — пізніший вік жінки, що народжує, широке використання ліків від безпліддя, необгрунтоване передчасне проведення стимуляції пологів і кесаревого розтину. Для виходжування дітей, які отримали життя в результаті таких пологів, потрібний найбільш високотехнологічний інтенсивний догляд.
Народження недоношеної дитини — це і серйозний стрес для батьків які потребують не тільки якісного лікування їх малюків та матеріальної підтримки, їм також необхідна психологічна допомога. Не тільки медичних працівників, але і суспільства в цілому. Знання про те, що недоношеність – не вирок, і що величезна кількість недоношених новонароджених виросли не тільки здоровими і повноцінними, але й видатними людьми, дуже важливі.
Виходжування недоношених – недешевий процес. Серйозні затрати необхідні на складне обладнання (інкубатори, респіратори, монітори тощо), яке дозволяє створювати для дитини умови, наближені до внутрішньоутробних. Також – виконувати частину ще не сформованих функцій організму: допомагати дитині дихати, отримувати харчування. У нашому відділенні створені відповідні умови для маленьких пацієнтів.

– Вже більше 4- х років Ви разом з колективом успішно виходжуєте таких дітей. За яких умов потрапляють до вас новонароджені?

У перинатальному центрі відбуваються 60 % передчасних пологів Дніпропетровської області. У відділенні інтенсивної терапії новонароджених проліковано більше 75% новонароджених дітей регіону, народжених у важкому стані. З перших хвилин життя таким дітям були забезпечені всі умови для сучасного надання медичної допомоги, що дозволило не тільки дати шанс на виживання немовлят, а і на якісний подальший їх розвиток. Після стабілізації стану немовлят переводять до відділення постінтенсивного догляду та виходжування.
Це – єдине в області неонатальне відділення, де стовідсотково забезпечено сумісне перебування матері з дитиною, що значно покращує результати лікування. Сюди після народження направляються недоношені та діти з різноманітною перинатальною патологією. Зокрема, це – вроджені вади розвитку, вади серця. Ці діти вже мають діагноз, поставлений при внутрішньоутробному огляді.
Вагітні жінки, у яких виявляються такі проблеми, надходять до закладу із районів області. Для того, щоб приблизити надання допомоги дитині, ці жінки народжують у перинатальному центрі.
Відразу після народження дитини починається уточнення діагнозу та необхідного лікування. Ми маємо можливість зробити всі необхідні дослідження, і під час медичного консиліуму вибирається тактика ведення такої дитини.
В залежності від діагнозу, вона консультується профільнім спеціалістом: кардіохірургом, кардіологом, нейрохірургом або неврологом. При встановленні, наприклад, діагнозу вродженої вади серця, у разі показань дитина відразу переводиться до кардіохірургічного відділення, де їй проводиться операція на серці. У разі необхідності динамічного спостереження, медикаментозного лікування немовля знаходиться у нашому відділенні. Необхідний термін ми спостерігаємо за станом його здоров»я.
Після повторних консультувань, при відсутності ризиків, батьки забирають додому дитину, маючи чіткі рекомендації лікаря. Така тактика стосується всіх вроджених вад розвитку дитини.
Недоношеним дітям потрібен щотижневий огляд окуліста, адже у них часто виявляється така патологія, як ретинопатія недоношених. Це – часта патологія, пов»язана з незрілістю дитини або довготривалим проведенням штучної вентиляції легень. Така патологія нерідко потребує хірургічного втручання, яке проводиться у перинатальному центрі сумісно з лікарями – офтальмологами обласної клінічної офтальмологічної лікарні.
Як я вже сказала, найчастіше у нас народжують жінки з регіону і буває, що, за їх місцем проживання немає відповідних спеціалістів. Тому намагаємося, щоб дитину і маму оглянули якнайбільше спеціалістів: і окулісти, і неврологи, і хірурги. І коли вже дитинку можна виписати – вона з батьками їде додому. Практично 80% дітей виписалося додому з одужанням.

– Коли стає зрозуміло, що дитині вже можна додому?

Ті дітки, які мають малу вагу при народженні, знаходяться у нас до визначеного часу. Існують сучасні протоколи ведення таких дітей. Є відповідні критерії, згідно яких дитина може бути виписана додому.
По – перше, вага малюка повинна бути більше двох кілограмів. По – друге, дитина повинна мати нормальну терморегуляцію. Тобто, зігріватися у ліжечку без допоміжних засобів зігрівання та апаратури. Повинна самостійно дихати, їсти необхідний для її розвитку об»єм харчування та засвоювати його, мати стале збільшення маси тіла, бути емоційною.
І матуся повинна розуміти свою дитину, навчитися доглядати за нею, вміти давати ліки, змінити підгузок і так далі. Зазвичай, до того часу дитина вже підростає до відповідної ваги, годується груддю. Всі проблеми, які має дитина, вже з»ясовані і вирішені або проведеним лікуванням, або рекомендаціями і матусі знають, як надалі підтримувати стан здоров»я своєї дитини.
Крім того, мати, яка передчасно народила, а це, переважно, жінки, які теж мають певні патоголії, теж можуть знаходитись у відділенні інтенсивної терапії. У нас є психологи, які працюють з ними, і з чоловіками, допомагають їм подолати різноманітні проблеми психологічного характеру.
Після виписки діти спостерігаються у кабінетах катамнестичного спостереження, які на сьогодні створені та успішно працюють на базі обласного спеціалізованого клінічного центру матері та дитини ім. проф. Руднєва, обласної дитячої клінічної лікарні.

– Знаю, що були випадки, коли дитина була на межі життя і її успішно рятували…
Так, це, найчастіше, діагнози, які потребують хірургічного втручання. Тому ми переводимо таких дітей до спеціалізованих відділень: спеціалізованого медичного центру матері та дитини ім. професора М.Ф.Руднєва, у нейрохірургічне відділення обласної дитячої лікарні. Діти з надважкими вадами серця переводяться до київського Центру кардіології та кардіохірургії.
Неординарний випадок рятування новонароджених у нашому перинатальному Центрі – це вже відомі на всю Україну дівчатка – трійнята з Марганця, яким зараз вже більше року. Нещодавно вони всі приїздили до нас у гості. Їх врятоване життя це – заслуга всього колективу, і особисто нашого головного лікаря Людмили Іванівни Падалко.

– Ваш перинатальний центр завжди приємно дивує своїми досягненнями, дбайливим відношенням до дітей, цікавими ідеями, що втілюєте у життя. Що вже запланували на наступний рік?

– З 2012 року в перинатальному центрі народилось 17 036 немовлят. На сьогоднішній день саме у Центрі 306 жінок області народили дітей у терміні вагітності до 28 тижнів, близько 405 багатоплідних пологів відбулося в умовах Центру.
Слід також зазначити, що з 2014 року Дніпропетровський перинатальний центр надає безвідмовну допомогу вагітним, роділлям та новонародженим із Донецької, Луганської областей, АР Крим.
Фахівці центру накопичили досвід, який стосується не тільки питань лікування глибоконедоношених дітей. Особливу роль у виходжуванні таких пацієнтів відіграє підтримка та поінформованість батьків дитини, членів родини, забезпечення сумісного перебування та грудного вигодовування.
Плани у нас великі, дуже чекаємо на їх здійснення. Ми вже маємо затверджений проект реконструкції відділення постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених. Сподіваємося, що депутати обласної ради проголосують за виділення коштів на його реалізацію.
Це буде сучасне відділення, де будуть створені ще більш комфортні умови як для дитини, так і для матері, і для медичного персоналу. Буде необхідна апаратура, збільшиться площа відділення – вона розраховане на 20 ліжок. Збільшиться кількість палат, приміщень.
Наша робота дуже необхідна тим, хто сподівається на народження здорової дитини. А для нас – справжня радість і задоволення від своєї роботи – бачити ці щасливі сім»ї. Ми дуже пишаємося досягненнями наших маленьких пацієнтів, їх талантами і здобутками, не забуваємо і дуже любимо їх.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Кожен день ми бачимо, яка робота ведеться по виходжуванню недоношених діток, – доповнює Олександр Пузій, завідуючий відділення оперативної гінекології з малоінвазівними технологіями. Відділення, яке він очолює, знаходиться поруч, – адже тут перебувають малесенькі дітки, за життя яких ми всі молимося. Ірина Іванівна – чудовий організатор, вже 30 років у медицині. Вона вміє працювати з людьми. Я знаю, що наші дітки і їх матусі – у надійних руках спеціаліста.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Зараз у відділенні постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених знаходиться на лікуванні трійня. Медики бажають малюкам швидше виписатися додому, виростати і приходити до них у гості з гарними новинами.

Віра Касьянова