Як зустрінеш Різдво, таким і буде майбутнє

6 Січня 2017 12:59

christmas_tradition_17 січня всі православні християни відзначають Різдво Христове. З покон віків воно символізує духовне очищення і початок нового життя. Традиційно всі святкування починаються напередодні – ввечері, 6 січня. Як зустрічати Різдво – нагадали в управлінні культури, національностей та релігій ДнепрОГА.
За традицією в Україні на Різдво прийнято готувати святковий стіл. Господині повинні пригостити своїх гостей 12-ю стравами.
Королева столу – кутя. Існує чимало рецептів. Основний компонент – зерно: мелена пшениця, рис, овес або ячмінь. До нього – солодкі добавки. Це можуть бути мед, цукор, родзинки, варення, сухофрукти. На закінчення до цього обов’язково додають сироп з меду. Всі компоненти мають своє значення. Зерно символізує достаток і вічне життя, а солодощі – символ райського блаженства.
Крім куті до столу подають: борщ, юшку, вареники, голубці, маринований оселедець і гриби, заливну рибу, тушковану капусту, квасолю, узвар, пампушки. Варіація цього меню може бути й інший. Все залежить від смаків сім’ї.
З давніх-давен перед початком вечері в будинок заносили сніп з пшениці – дідух. Його колоски – символ краси і благополуччя. Дідуху відводилося почесне місце в будинку. Починаючи вечерю, вся сім’я вимовляла молитву. Важливо, що спробувати треба все 12 страв. Сам вечеря повинна тривати 3-4 години. По його закінченні зі столу прибираються не всі страви. Кутя і деякі частування залишалися для духів померлих.
Існує прикмета, коли на годиннику проб’є 00:00, потрібно відкрити двері в будинок і «впустити» Різдво. Увечері на вулицях збираються колядники. Своїми піснями вони викликають господарів у двір, і ті повинні пригощати гостей.
Головна прикмета свята – як зустрінеш Різдво, таким і буде майбутнє.