Як правильно занурюватися у воду на Водохреща

16 Січня 2017 17:24

91456d92be7f54ab7d5a28a21480afc7d525911e19 січня – Хрещення Господнє. Уже традиційно віруючі відзначатимуть це свято, занурюючись у водойми. До зустрічі з крижаною водою краще готуватися заздалегідь. Як саме – розповіла під час прес-конференції в Дніпропетровській ОДА головний лікар обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру Лідія Дукач.

Пірнати в холодну воду лікар не рекомендує тим, хто напередодні перехворів грипом або застудою, а також людям з хронічними хворобами. Особливо це небезпечно для гіпертоніків і сердечників. Зустріч з крижаним водоймою може закінчитися інсультами та інфарктами.

Протипоказано купання і тим, хто страждає на цукровий діабет, психічні розлади, онкологією, має хронічні захворювання печінки і нирок, радикуліт, артрит. Бажано не занурюватися дітям молодше 7 років – у них ще не досконала система терморегуляції, зазначила Лідія Дукач.

Щоб не нашкодити організму під час обряду на Водохреща, пірнати потрібно правильно, зазначила лікар.

«Перед зануренням треба зробити інтенсивну зарядку – хвилини три, а вже після – розтертися сухим рушником і одягнутись, випити гарячого чаю. Ні в якому разі не можна вживати алкоголь – ні до, ні після занурення. У поєднанні з крижаною водою він викликає спазм судин. У кращому випадку це закінчиться просто сильним головним болем », – сказала лікар.

Одягатися варто по погоді, щоб не було холодно або жарко. Краще вибирати одяг з натуральних тканин і шерсті. Зігріватися варто трав’яним чаєм або чаєм з лимоном, який допомагає відновити кислотно-лужний баланс.