В Україні подорожчає вода

1 Лютого 2017 16:56

1427717451_1426625562_water_upВже через кілька місяців українцям можуть прийти нові платіжки на воду. Постачальники послуг вже підрахували, скільки повинні платити українці за воду з урахуванням зростання мінімальної зарплати та подорожчанням електроенергії. Оновлені тарифи презентували Нацкомісії.
Тариф на водопостачання розраховує кожне підприємство окремо. Складові тарифу одні для всіх: амортизація, зарплати, електроенергія, ремонт, податки і т.д. При цьому частка цих складових у кожного підприємства різна, це залежить і від устаткування, і від стану мереж, і від рівня заробітних плат. Міська рада затверджує програму розвитку підприємства і розглядає планований тариф, остаточне рішення приймає Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). Головна вимога комісії – тариф повинен покривати всі витрати підприємства і включати в себе амортизацію.

Як пояснили в комісії, підприємства зобов’язані подати заяви з проханням встановити нові тарифи до 10 серпня. Після цього в НКРЕКУ нові тарифи затвердять. В кінці минулого тижня представники міської влади заступниками мерів – презентували в комісії нові тарифи. Практично всі чиновники одноголосно підтримали підвищення тарифів в своїх містах.
Головна причина подорожчання води – зростання мінімальної зарплати в два рази. З першого січня зарплата українців повинна бути не менше як 3200 гривень. Підприємствам довелося переглянути фонд заробітної плати, а додаткові витрати закласти в нових тарифах.
При цьому заробітні плати, за інформацією НКРЕКУ, найбільша стаття витрат. Наприклад, якщо українець витратив на холодну воду 100 гривень, 38,2 гривні піде на зарплати співробітникам місцевого “Водоканалу”, 27,4 гривні витратять на світло (насоси працюють на електроенергії), 21,2 гривні – на банківські послуги, перевірку лічильників , 70 копійок – на погашення відсотків по кредитах, 4,5 гривні – на ремонт, 6,5 гривні – на амортизацію і 1,5 гривні на податки і збори.

Джерело: segodnya.ua