Сім раз відмір – один раз відріж

23 Лютого 2017 15:58

У нашому місті останнім часом ми всі вбачаємо дуже тривожні тенденції… Начебто щось змінюється, щось робиться але… Чому велика частина змін лишається формальністю, а інша частина жахає містян? У різних – іноді неочікуваних – сферах міського життя нововведення з’являються як гриби після дощу. Вже нікого не цікавить як буде людям від цих нововведень, які будуть наслідки. Пропозиції і плани – одна цікавіша за іншу. Канатні дороги через балки, демонтаж вибухом готелю «Парус», добудова метро, відмова від метро і встановлення статуї вигаданої істоти Почекуна… Межу між фейковою новиною та реальною ініціативою окремих представників міської влади може провести лише людина з міцною психікою.
Воно й очікувано: адже рішення приймають профільні управління декількома розчерками пера. Ані винесення на широкі обговорення, ані урахування думки громадськості. Просто «Ми, Чиновники» так вирішили.
Це дуже хибний шлях, який створює більше проблем, аніж вирішує! Всякі зміни повинні бути виважені, доцільні, а для цього треба питати та хотіти почути тих, кого ці зміни стосуються. Але після нововведень, коли «забувають» спитати і почути людей, дуже часто отримуємо все навпаки – «після» гірше, ніж було «до».
Ми, команда «Батьківщини» міста Дніпра пропонуємо ввести за норму обговорення кожного важливого для міста питання із залученням фахівців, громадських активістів, просто небайдужих мешканців нашого міста. Це потрібно, аби ми мали змогу глибше розкривати суть питання, звести корупційну складову до мінімуму, вберегти наше місто від помилок чиновників, які довелося б виправляти роками.
Також ми вважаємо що діючій владі треба навчатися дослухатися до думки громади, а не чинити так, як захотілося, не дивлячись в майбутні наслідки – бо ж ті наслідки не сподобаються нікому! Часи монархії минули дуже давно. Навіть якщо хтось і уявляє себе монархом. В сучасному суспільстві, у випадку важливих для громади, рішень спочатку йде винесення на обговорення, потім фаховий аналіз, прийняття уточнень з урахуванням різних ризиків і тільки після цього – втілення в життя нового проекту. Сім раз відмір – один раз відріж.
Якщо ми прагнемо жити по-європейські і стати частиною Європи – маємо жити європейськими цінностями. В їх перелік входить і вміння чути всіх і враховувати інтереси всіх, а не робити все на власний розсуд тільки добравшись до влади…

Володимир Козар
Голова Новокодацької районної                   організації     ВО «Батьківщина» м. Дніпра