Вже через кілька місяців пройде призов на строкову службу: кого заберуть до армії

23 Лютого 2017 15:56

В Україні вже через кілька місяців пройде призов на строкову службу в армію. Військова мобілізація, відзначають в Генштабі, на даний момент не планується, проте а рамках призовної кампанії в армії заберуть тисячі українців віком до 27 років.

Призов на строкову службу в Україні проходить навесні і восени кожного року. Точна кількість призовників на даний момент в Генштабі не називають. Однак, як розповіли, в весняний призов потраплять близько 15 тисяч українців. У минулому році в армію навесні закликали понад 16 тисяч юнаків, а восени – менше 14 тисяч осіб.
Весняний призов проходить в Україні в травні-червні, цьому передує відповідна постанова Кабінету міністрів, в якому стверджують кількість призовників в кожній області і бюджет призовної кампанії. Традиційно найбільше юнаків забирають з Дніпропетровської області (близько 1500 осіб), а найменше з частково окупованої Донецької області – більше 200 чоловік.
На службу в армію можуть забрати українців віком від 20 до 27 років (ті, кому виповнилося 18, можуть служити в армії на добровільній основі). У зону військових дій строковиків відправляти не будуть. Для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях України, термін служби складе до 18 місяців. Для українців з вищою освітою магістра (спеціаліста), – до 12 місяців.
До слова, у 2017-му в армію можуть забрати українців віком до 43 років, які закінчили військову кафедру. Служити вони будуть півтора року зі збереженням за собою робочого місця.

Заклик українців з військовими званнями на службу, в тому числі, дозволить замінити тих контрактників, які ухвалять рішення звільнитися.

Хто має право на відстрочення від служби:
Тим, хто утримує непрацездатну матір або батька або іншого родича.
Має дитину віком до трьох років
Самостійно виховує дитину (без матері)
Має двох і більше дітей
Має вагітну дружину або дружину-інваліда
є сиротою
Має тимчасові проблеми зі здоров’ям
Якщо брат служить в цей же час в армії
Молодше 21 року і при цьому отримує освіту за денною формою
Вчителям (на весь період роботи за фахом)
Медикам (на весь період роботи за фахом)
Священикам (на весь період роботи за фахом)
Поліцейським (на весь період роботи за фахом)
Підозрюваних у кримінальних злочинах
Хто може отримати звільнення від призову в армію:
Непридатні по стан здоров’я
Молоді люди старше 27 років.

За ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі на строк до трьох років. Як зазначає юрист Юрій Зюгманд, на ділі ухильниками “світить” умовний термін. При цьому адвокат нагадує, що після закінчення умовного терміну судимість знімається.
Ті, проігнорував повістку до військкомату, не повідомила в комісаріат про зміну місця проживання, може заплатити штраф в розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 до 255 гривень.

Джерело: segodnya.ua