Влада готує Україні черговий Голодомор?

30 Березня 2017 10:13

Зараз в Україні діє мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, але влада – всіма правдами і не правдами – хоче зробити землю товаром. І одразу виникає питання – а хто буде скуповувати наші родючі землі? Звичайний селянин? Фермер – одноосібник?
Хочу тут навести лише один приклад – на минулому тижні мав зустріч із людьми, що постійно мешкають в селі. Звичайні роботящі люди, які працюють на землі, обробляють її. І, що характерно, почуваються заручниками та рабами у сільських царьків, які за допомогою влади на місцях розпахують сінокоси, степові дороги, випалюють очерет і навіть балки розпахують заради надприбутків. І робиться це все, повторюсь, з мовчазної згоди представників місцевої влади. Я вже не говорю про рейдерські захоплення земель чи урожаю у дрібних та середніх фермерів, що ми могли спостерігати минулої осені. А таких прикладів безліч. Але чомусь ці проблеми ніхто не висвітлює, їх замовчують, і зрозуміло чому: бо комусь дуже кортить по осені погріти руки на цьому. І погріти руки вже не за допомогою рейдерів, а в рамках законів, які влада обіцяє МВФ прийняти в обмін на черговий транш, просто відібравши у людей останнє, що ще не загарбано – землю. Якщо “бєспредєлу” в агробізнесі і зараз не можуть чи не хочуть дати ради — що ж може відбутися, якщо Верховна Рада скасує мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення! Того бідного селянина не підпустять до його же землі і на кілометр, його як завжди ошукають, залякають, обберуть до нитки і зітруть зовсім… Натомість, сильні світу цього збагатіють, скуплять за вкрадені гроші всю землю, стануть панами-мільярдерами, а люди в кращому випадку – кріпаками. Бо не хочеться навіть думати, що може бути в гіршому випадку… В країні найбагатшій в світі чорноземами, українці знову можуть відчути гострий дефіцит продуктів та голод.
ВО «Батьківщина» наполегливо виступає за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення , бо вважає, що такий продаж планується, як звичайний дерибан та остання згубна крапка в розвитку вітчизняного фермерства. Пам’ятаєте, як робітникам заводів роздавали ваучери, розповідали, що тепер заводи належатимуть робітникам? А через тиждень за три копійки викупали їх у власників. Так в країні з’явилися олігархи…
Є в нашої політичної сили чітке переконання – мораторій зараз знімати не можна, бо повернеться наш звичайний селянин у минуле, де були кріпаки і були пани…Хоча зауважу, що були і гайдамаки, тож владі варто б почитати Шевченка, – говорять що читати іноді буває корисним для ясності мислення.

Володимир Козар
Голова
Новокодацької районної організації
ВО «Батьківщина» м. Дніпра