На реконструкцію діорами Дніпра витратять 4 млн грн з облбюджету

11 Квітня 2017 17:02

Покрівлю діорами історичного музею ім. Д. Яворницького капітально відремонтують, замінивши старий руберойд. На це з обласного бюджету виділено майже 4 мільйони гривень. Зараз ведуться підготовчі роботи. Про це повідомляє прес-служба Дніпропетровської ОДА.

Діорамі «Битва за Дніпро» – більше 40 років. За цей час – жодної реконструкції. Тепер на неї чекає комплексна реставрація.

«У приміщенні відремонтують дах, освіжать полотно і осучаснять експозицію. Такий підхід – вперше за всю історію експозиції. Якою буде діорама в майбутньому, вирішують провідні історики та музейники України. У них – сучасний погляд на події Другої світової », – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко.

Видозміна діорами, яка відображає події 1943 року, – поетапне. Перший крок – капітальний ремонт даху. На це з обласного бюджету виділено майже 4 мільйони гривень.

«Полотно діорами пошкодила вода, яка просочувалася через дірявий дах. Майже 3 тисячі квадратних метрів покрівлі вимагають капітального ремонту. Спочатку знімуть старий руберойд і залатають тріщини. Потім покладуть сучасний матеріал – більш стійкий до вологи і перепадів температури », – розповіла директор історичного музею Надія Капустіна.

Друга фаза реконструкції – експертиза художнього полотна, яку проведуть фахівці національного реставраційного центру.

Третій етап – наповнення діорами новими історичними фактами. На думку істориків, вона була створена з однобокої точки зору радянської пропаганди.

Осучаснять експозицію звукові спецефекти, світлові маркери, фото героїв Другої світової. Хроніку бойових подій буде передавати інтерактивна карта.

Поради дають історики, краєзнавці та музейники всеукраїнського масштабу. Допомагатиме втілювати задуми будуть художники, комп’ютерники, дизайнери.

Загальна вартість реконструкції – майже 8 мільйонів гривень.

Діорама «Битва за Дніпро» – одна з найбільших в світі.