Плоди децентралізації

26 Квітня 2017 00:39

У той час, коли частина лідерів громад досі змагаються в своїх амбіціях та серйозно не задумуються над втраченими можливостями, об’єднані громади по всій Україні з радістю діляться досвідом роботи, пишаються своїми здобутками та вже з більшою впевненістю дивляться в майбутнє.
Саме громади Західної України найбільш активно включилися в процес реформи децентралізації. А найпрогресивнішою за впровадженням кращих практик прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевого самоврядування в Україні за висновками Центру Політичних Студій та Аналітики визнана Тернопільська обласна рада.
Журналістами з Харківщини нещодавно був організований прес-тур на Тернопільщину. Як приклад, організатори обрали Теребовлянську громаду. Вона є однією з найбільших в області й об’єднує близько 30 тис. населення.
ТЕРНОПІЛЬЩИНА – ЛІДЕР
Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук особисто приїхав зустріти журналістів зі східних та південних регіонів України, які завітали ознайомитися з успішним прикладом об’єднання територіальних громад на Тернопільщині. Тут на сьогодні вже створено 26 територіальних громад. Це – найбільша кількість в Україні. Майже 128 млн грн із державного бюджету для розвитку новостворених територіальних об’єднань перепало Тернопільщині. І це, запевняють представники влади, не єдине, що можуть отримати громади, якщо будуть достатньо активними.
Віктор Овчарук наголосив у розмові з журналістами: «Нині Тернопільщина є лідером з об’єднання громад, але нашому регіону пора переходити від кількісних до якісних показників. Необхідно укріпити громади, щоб вони відчули переваги й позитивні зміни в умовах децентралізації, стали самодостатніми, а одним із головних показників успіху є наповнення бюджету. Другий момент – організація роботи всіх служб та напрямків, у тому числі освіти, культури, медицини, соціального захисту. Переконаний, що результат роботи залежить від фахівців та команди, яка створена в територіальній громаді, від їх настрою та бажання працювати для людей».
ДОСВІДОМ ДІЛЯТЬСЯ КРАЩІ
Показовою в реформуванні є Теребовлянська громада, яка об’єднує 25 сіл та місто Теребовлю. Бюджет громади – 130 млн грн. Теребовлянська міська об’єднана територіальна громада, як одна з найбільших в Україні, отримала на розвиток інфраструктури близько 15 млн грн. Ці кошти громада розподілила в першу чергу на інфраструктурні проекти, які виконувалися не в адміністративному центрі громади, а в сільських населених пунктах.
Та щоб залучити додаткові кошти, активісти громади намагаються брати участь у всіх можливих проектах стосовно децентралізації. Один із результатів такої проектної діяльності – Стратегія Теребовлянської громади на 2017-2025 роки, яку нам презентували. Документ було створено як елемент реалізації проекту «Українська Адміністрація Майбутнього» за підтримки урядів Польщі та Канади, тобто фахівцями цих країн. До речі, в 2015 році Теребовля підписала договір про поріднення міст із містом Любомир (Польща).

Журналісти на власні очі побачили, як господарють у найбільшій громаді в Тернопільській області та відчули, що голова, Сергій Поперечний, користується беззаперечним авторитетом та керує по-господарськи.
Велика увага в громаді приділяється закладам освіти. Девіз Теребовлянського ліцею з поглибленим вивченням іноземних мов: «Ми виховуємо не відмінників, а успішних людей», а кредо самих ліцеїстів: «Ми вчимося не для школи, а для життя». Погодьтеся, достатньо мудрий вибір пріоритетного завдання педагогічного колективу.
Про те, як живеться ліцеїстам, розповідали гостям педагоги та учні. На базі ліцею з поглибленим вивченням іноземних мов спільно з французькими партнерами з 1 вересня 2017 року буде відкрито спеціалізовані класи спортивно-рятувального напрямку. Також протягом року у приміщенні школи запрацює спальний корпус для учнів із інших міст.
Як переможець минулого року з волейболу серед команд-юніорів, Теребовля саме в день нашого приїзду приймала у себе учасників фіналу Чемпіонату України з волейболу дитячої ліги. Тож ми стали свідками цікавих спортивних змагань та побували на новозбудованих спортивних майданчиках та футбольному полі зі штучним покриттям на міському стадіоні «Колос».
У Теребовлянській громаді успішно вирішили проблему утилізації сміття. Все сміття звозиться на сміттєпереробне підприємство – паспортизований сміттєпереробно-сортувальний комплекс у селі Плебанівка, до речі збудований він не так давно, «з нуля» (тож чому у недалекому Львові такі проблеми з вивезенням сміття, що з ними досі не можуть упоратися, незрозуміло). Щоправда, варто підкреслити, що це наразі чи не єдине сертифіковане сміттєзвалище на Тернопільщині.
Після сортування 65% ТПВ потрапляє на вторинну переробку, а залишки захоронюються на місцевому сміттєзвалищі. За послуги вивезення твердих побутових відходів жителі щомісяця сплачують 12 грн із сім’ї.
ПРІОРИТЕТ У РОБОТІ
У рамках прес-туру журналісти відвідали один із п’яти центрів культури і дозвілля (КІД) Теребовлянської громади в селі Лошнів. Сергій Поперечний пояснив: «Відкриття центру КІД в об’єднаній громаді стало можливим завдяки залучення коштів державної субвенції на розвиток інфраструктури. На реконструкцію Лошнівського Центру було виділено близько 0,5 млн грн. Таку ж суму виділили з бюджету об’єднаної громади».
Всі п’ять подібних центрів КІД мають на меті стати комплексними культурними закладами нового типу, які приваблюють не тількик дітей, а й дорослих. Планується, що послугами Лошнівського Центру, зокрема, зможуть скористаються близько трьох тисяч жителів Лошнева та навколишніх сіл. За словами очільника громади, за якісними показниками ці заклади вже сьогодні випереджають подібні установи в сусідній Польщі.
Центри дозвілля громади створили на базі Будинків культури. Сергій Іванович наголосив, що громада свідомо обрала пріоритетне завдання в своїй роботі – забезпечення всебічного розвитку дітей та юнацтва, особливо в сільській місцевості, щоб у молоді було бажання залишатись жити в рідному селі, а значить, населені пункти, віддалені від центру об’єднаної громади, матимуть своє майбутнє: «Заняття в центрі КІД є безкоштовними, зокрема, якщо діти займаються у гуртках і мають хороші досягнення, вивчають ази комп’ютерної науки. А от щодо дозвілля, то розважальні заклади є платними. Однак ціна символічна. Згодом за ці кошти можна буде покращити матеріальний стан КІД: поновити бібліотеку, закупити інвентар тощо».
У закладі присутній музичний компонент, танцювальний, бібліотечний, комп’ютерний і навіть іграшковий. Не залишили без уваги й сільську бібліотеку. У громаді йде перегляд ролі бібліотечної справи і пошук її місця в новому культурному середовищі. Відтак, бібліотека виступає ініціатором проведення літературних вечорів, диспутів, зустрічей із цікавими людьми.
ВПЕВНЕНІ В МАЙБУТНЬОМУ
Представники Міністерства регіонального розвитку, які побували на відкритті КІДів, зауважили, що Центри культури і дозвілля – це нове бачення розвитку культурного осереддя в умовах реформи децентралізації, і такий досвід необхідно поширювати в громадах України.
Вразили нас також і краєвиди Теребовлі. Перша згадка про Теребовлю з’явилася аж у 1097 році. Тут збереглися залишки храмів та церков, дерев’яних палаців XVI – XVII століть. Там просто надзвичайної краси природа та добрі щирі люди з серцями, відкритими для миру, праці й добра.
Перед об’єднаними територіальними громадами зараз постає чимало завдань. На Тернопільщині впевнені, що поступово вдасться їх всі реалізувати.
Таміла ЖОРНЯК,
м. Тернопіль – м. Теребовля – с. Лошнів – с. Плебанівка.
На фото: П’ять центрів КІД – це новий підхід у розвитку культурного осереддя.
Сучасне футбольне поле зі штучним покриттям – гордість Теребовлянської об’єднаної громади
Сертифікований сміттєпереробно-сортувальний завод у с. Плебанівка збудований «з нуля»
Історична пам’ятка XVI ст. на Замковій горі охороняється Теребовлянським відділом національного заповідника «Замки Тернопілля».