У Дніпропетровському обласному Перинатальному центрі вітали дітей

4 Червня 2017 16:49

Міжнародний День захисту дітей у Дніпропетровському обласному перинатальному центрі відзначили великою дружньою сім’єю. Тут вітали дітей, які народилися в Центрі. А ті демонстрували свої таланти – співали, танцювали, декламували вірші.
– У нас з вами вже є ціле маленьке містечко, – сказала, вітаючи гостей, головний лікар Дніпропетровського обласного Перинатального центру, Заслужений лікар України Людмила Падалко. У закладі проведено 18 301 пологів. Серед них тут народилися 14 трієнь та 487 двієнь.
Дніпропетровський обласний перинатальний центр розпочав своє функціонування у червні 2012 року ( рішення тринадцятої сесії Дніпропетровської обласної ради від 25.05.2012 року), як обласний заклад, який надає родопоміжну допомогу жінкам з високим та вкрай високим ризиком вагітності, а також дітям, які народилися з вагою тіла від 500 грам та мають ускладнений перебіг неонатального періоду.
У червні 2017 року Дніпропетровський обласний перинатальний центр відзначає 5 років з моменту свого відкриття. Саме тому щорічне святкування Міжнародного Дня захисту дітей у закладі стає більш вагомим, ніж завжди.
Перинатальний центр розрахований на 200 ліжок та проведення 4000 пологів на рік. Рейтингові показники закладу щорічно порівнюються з показниками перинатальних центрів України та входять до найкращих. З моменту відкриття та по сьогоднішній день у закладі проведено 18 301 пологи. На теперішній час саме у Дніпропетровському перинатальному центрі майже 60 % жінок області народили дітей у терміні вагітності до 28 тижнів. Близько 30% багатоплідних пологів відбулося в умовах Центру. А це – 14 трієнь та 487 двієнь, тобто 1016 малюків поповнили населення нашого регіону, з’явившись на світ одночасно з братами або сестрами. В умовах відділення реанімації та інтенсивної терапії новонароджених проліковано більше 40% новонароджених дітей області, які народилися у важкому стані. З перших хвилин життя таким дітям були забезпечені всі умови для надання сучасної, високоспеціалізованої медичної допомоги, що дозволило дати шанс не тільки на виживання немовлят, а і на якісний подальший їх розвиток. Слід також зазначити, що з 2014 року Дніпропетровський перинатальний центр надає безвідмовну допомогу вагітним, роділлям та новонародженим із Донецької, Луганської областей, АР Крим, а це більше семи тисяч жінок, із яких – 366 вагітних та 374 народжених ними дітей.
У перинатальному центрі працює всього: 523 фахівця, із них – 153 лікарів (лікарів вищої категорії- 57 (41,5%), I категорії-25 (19,5%); 221 медичних сестер (вищої категорії- 103 (53,3%), I категорії-11 (5,7%); 112- молодших медичних сестер, 82- загально лікарняного персоналу. Очолює колектив заслужений лікар України, кандидат медичних наук Падалко Л.І. Працівники закладу у своїй роботі дотримуються вимог клінічних протоколів МОЗ України, міжнародних стандартів послуг та забезпечують цілодобову якісну медичну допомогу своїм пацієнтам. Перинатальний центр носить почесне звання «Лікарні, доброзичливої до дитини», «Закладу якісного медичного обслуговування». У 2017 році Дніпропетровський перинатальний центр за рекорд народження трійні з максимальною різницею в часі 38 днів та 3 години внесено до Національного Реєстру Рекордів.
На базі перинатального центру працює Регіональний організаційно-методичний центр з питань впровадження новітніх перинатальних технологій в акушерстві та неонатології, ініціативи ВООЗ/ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини» по заохоченню та підтримці грудного вигодовування, міжнародного проекту покращення планування сім’ї та репродуктивного здоров’я в Україні «Разом до здоров’я», де проходять навчання фахівці області.
Упродовж 5 років 1 червня обласний перинатальний центр відмічає День захисту дітей.
День захисту дітей – це не тільки веселе свято для самих дітей, це і нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, щоб усі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.
Мета цього свята знову і знову нагадати, що діти – безцінні, їх здоров’я повинно бути захищено на всіх рівнях, бо здорова дитина – це щаслива сім’я, це майбутнє України.
Країна, в якій здоров’ям дитини від першого її подиху опікується держава, буде розвиватися і крокувати вперед.
Працівники перинатального центру щиро вітають усіх з початком літа і бажають добробуту у сім’ях, здоров’я та щастя вашим дітям.
Віра Касьянова.