Дніпро – в аутсайдерах рейтингу прозорості міст України

28 Червня 2017 11:19

Transparency International Україна спільно з Інститутом політичної освіти провели аналіз прозорості та відкритості міст нашої держави.

Рейтинг було розроблено аналітиками в рамках проекту «Розбудова прозорості у містах України».

«У рейтингу прозорості 100 міст України найбільшу кількість балів отримали Львів (57 зі 100), Кропивницький (56), Івано-Франківськ (54).ьНайменшу кількість балів отримали Новомосковськ (8), Мирноград (10), Дунаївці (11)», – зазначає виконавчий директор представництва Transparency International в Україні Ярослав Юрчишин.

Створюючи рейтинг, експерти брали до уваги фінансову та бюджетну сфери, закупівлі, житлову та комунальну політику, освіту, соціальні послуги, інформацію про роботу місцевої влади тощо.

Аутсайдерами виявилися Дніпро та Полтава, які набрали менше 30 балів. Як зазначив Ярослав Юрчишин, низькі бали означають, що в цілому прозорість міст України залишає бажати кращого.

Найпрозорішою сферою в містах України є доступ та участь – рівень її прозорості цієї складає 46%.

Це означає, що у багатьох містах громадськість може бути присутньою на засіданнях депутатьких комісій ради без присутності депутатів. Проекти рішень міськради і порядок денний сесій оприлюднюються завчасно. Громадськість може впливати на те, як витрачається бюджет.

Друге місце за відкритістю посідає сфера інформування про роботу органів місцевої влади – майже 46% прозорості. У багатьох містах регулярно оприлюднюють протоколи засідань президій ради, відкрито публікують оголошення, анонси, повідомлення органів влади, а контактні дані депутатів є у вільному доступі.

45% прозорості демонструють міста у кадрових питаннях. Це означає відкритість процедур відбору претендентів на посади в органах влади, гендерний баланс тощо.

Загалом рейтинг показав, що існують великі проблеми із відкритістю міст. Адже верхівка рейтингу ледь-ледь набирає більше 50 балів зі ста можливих.

Найбільш закриті для людей сфери пов’язані з житлом, роботою комунальних підприємств та соціальних установ.

65% міст не отримали жодного балу в житловій сфері. Як правило, громада нічого не знає про розподіл житла, онлайн-черги на ремонти приміщень та будинків відсутні.

Майже в усіх містах незрозуміло, як визначається черговість ремонту дахів, підвалів, під’їздів та прибудинкових територій. Часто немає інформації, як отримати матеріальну допомогу або соціальні виплатами з місцевого бюджету.

Також залишає бажати кращого відкритість комунальних підприємств – 11 міст зі 100 отримали у цій сфері 0 балів.