Секрети чорної вишиванки: що приховує темне вбрання

28 Червня 2017 15:49

ya-ukrainets

Вишиванка, яка відома ще з непам’ятних часів, завжди втілювала щось сакральне. Для вишиванки все обиралося неспроста: тканина, нитки, візерунки, кольори – мали своє особливе значення. А процес створення вишитої сорочки можна було назвати цілим ритуалом.

Найпоширенішою, як у давнину, так і в нинішній час, є біла вишиванка. Саме на ній найкраще видно кожен хрестик та кропітку роботу майстрині. Саме на білій вишитій сорочці найбільш вдало виглядають яскраві, кольорові візерунки.

Все ж чільне місце у мистецтві вишивки займає чорна вишита сорочка. Вишиванки такого кольору не так часто трапляються в українців, як білі, проте, з кожним днем темна вишита сорочка стає популярнішою та вважається стильною.

Білий колір у вишиванках символізував добро, невинність, чистоту, енергію. Щодо чорної вишиванки, то дехто переконаний, що вона символізує сум та навіть смерть, проте, це не так, адже чорний колір вишиванки є ще й символом мудрості, знань та землі. В давнину вважали, що батько, передаючи синові свою чорну вишиванку, разом із нею передавав свої знання, досвід та мудрість. Все ж в історії є згадки про те, що чорні вишиванки одягали під час жалоби,  а білі – на свято.

ya-ukrainets

У західному регіоні України вважають – чорна вишиванка є символом повстанців. Білі сорочки під час війни дуже бруднилися, а умови для прання були не найкращими,  тому, чоловіки одягали чорні вишиванки. Окрім цього чорний колір не так сильно привертав увагу як білий, що врятувало не одне життя.

Сьогодні вишитій сорочці не надають такого сакрального змісту, як в давнину, тому, кожен може одягати вишиванку будь-якого кольору, зважаючи лише на свої вподобання.

За матеріалами: Фолк Мода.