Сонячний опік: лікування та профілактика

29 Червня 2017 11:52

www.nmc-volyn.gov.ua

Забули (чи полінувалися) нанести сонцезахисний крем? Це загрожує сонячним опіком, тим більше, що сонце припікає вже зовсім по-літньому.

Всупереч поширеному безтурботному ставленню, сонячний опік – це опік, і лікувати його потрібно обов’язково. 

Ми розповідаємо про ефективне лікування сонячного опіку:

  1.  Для полегшення болю від сонячного опіку прийміть препарат типу Ібупрофену або Аспірину. Вони також допоможуть зняти запалення.
  2.  Нанесіть спеціальну протизапальну мазь або інше місцевий засіб (наприклад, Пантенол), найкраще – з алое вера. Якщо під рукою нічого немає, можна зробити пасту з Аспірину: розітріть кілька таблеток в порошок, додайте крапельку води до консистенції пасти і нанесіть на пошкоджені ділянки.
  3. Прийміть прохолодну ванну або душ. Але в жодному разі не користуйтеся милом (або іншими миючими засобами) і мочалкою. Не витирайтесь, просто злегка промокніть шкіру рушником. Після цього полежте хвилин 15-20. Процедуру можна повторювати.
  4. Зробіть холодний компрес. Шматочок бавовняної тканини (не синтетики!) змочіть холодною водою і покладіть на пошкоджену ділянку на хвилин 20-30, у міру її нагрівання. Повторіть стільки разів, скільки вам буде потрібно.
  5.  Пийте більше води. Причому, саме води, а не солодких напоїв. Опік може викликати зневоднення, тому випити потрібно до 2,5 л протягом дня.

Профілактика сонячного опіку

  1.  Обов’язково наносите сонцезахисний крем, коли виходите на вулицю, особливо – під час сонячної активності (11:00 – 17:00).
  2. Носіть капелюх, захищайте шкіру одягом (бажано з легких натуральних тканин).
  3. Обов’язково носіть в сумочці пляшку води, а в ідеалі – ще й балончик з рідким киснем, щоб час від часу освіжати обличчя і тіло.
  4. НЕ ЗАСМАГАЙТЕ під відкритим сонцем в період його денної активності, ховайтеся в тінь!

За матеріалами: tochka.net.