Масове отруєння дітей із Дніпра у санаторії Бердянська: у повара знайшли інфекцію

27 Липня 2017 12:17

Фахівцями ОП «Бердянський міжрайонний відділ ГУ« Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України »в рамках епідеміологічного розслідування  встановили харчовий шлях передачі інфекції в санаторії « Лазурний »Бердянська. Вірогідним чинником передачі була гречана каша, яка була в меню 18 липня на вечерю і 20 липня на сніданок. Крім того, клебсієла пневмонія була виявлена ​​у кухаря харчоблоку, якого можна вважати джерелом інфекції. Про це повідомили Державна установа «Запорізький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«В каші виявили умовно-патогенні мікроорганізми, які викликають гострі кишкові інфекції – клебсієла пневмонія, клебсієла оксітока. Ці ж збудники були виявлені у 14 хворих дітей.

Також клебсієлла пневмонія була виявлена на різних предметах в харчоблоці – столовий посуд, руки персоналу, кухонний інвентар.

В ході епідрозслідування на об’єкті були виявлені грубі порушення санітарного режиму. У тому числі в харчоблоці: частина санітарно-технічного обладнання, приладдя для миття рук в несправному стані, виявлено недостатню кількість мийних ванн, який займається обробкою інвентаря; кухонний інвентар використовувався в невідповідність з маркуванням, порушувалися правила зберігання харчових продуктів, режим миття столового та кухонного посуду. Недотримання санітарних правил призвело до мікробного забруднення харчових продуктів.

Документи з розслідування спалаху передані в прокуратуру. Ситуація знаходиться на контролі, розслідування триває », – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, з 19 липня по 21 липня серед відпочиваючих дитячого закладу оздоровлення та відпочинку санаторного типу «Лазурний» Бердянська було зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції при якій постраждали 46 осіб – діти у віці від 7 до 15 років. Також нагадаємо, що табір, де відпочивали діти не мав дозволів на роботу.