Вступив в силу закону про обов’язкові лічильники

2 Серпня 2017 11:19

Закон №2119-VIII про обов’язкові лічильники на будинках і під’їздах вступив у силу. Він був опублікований в Голосі України.

 

Так, до 2 серпня 2018 року необхідно встановити лічильники тепла на будинку, а також лічильники гарячої та холодної води для нежитлових будинків. Для житлових будинків термін встановлення графіків гарячої та холодної води продовжений на рік – до 2 серпня 2019 року.

 

Платіж за рахунок споживача і розраховується для кожного будинку на 5 років.

 

Також описано, що оператор інженерних мереж повинен попереджати власника будинку про намір встановити лічильники мінімуму за 2 місяці. А власник або співвласники будинку протягом 2 місяців можуть повідомити про свою згоду, або пропозиції про зміну умов встановлення лічильників, або про намір самостійно обладнати будинок рахунками.

 

Перешкодити встановленню лічильників, або повідомити про намір установити їх самостійно, і нічого не робити не варто, адже в такому випадку лічильники все одно поставлять, а відшкодовуватимуть витрати будуть власники будівлі.

Платити за встановлення лічильників  будуть споживачі опалення, гарячого та холодного водопостачання, а також власники будинків – шляхом уплати виконавцеві відповідної послуги спеціальним внеском. Якщо власник будівлі сам встановлює рахунки – він не платить зазначений внесок. Розмір внеску за установку лічильників визначається окремо для кожного будинку, причому сума розраховується на 5 років (можливий і інший термін, якщо сторони погоджуються).

 

Якщо в будівлі двох і більше споживачів, доплати за установку лічильників розділяють за кількістю окремих приміщень-суб’єктів нерухомості.

 

Рахунки за комунальні послуги надають споживачеві на папері, а за погодженням – у електронному вигляді, у тому числі за допомогою доступу до електронних систем обліку розрахунків споживачів.

 

До 2 серпня починає діяти заборона на приєднання житлових та нежитлових будинків до зовнішніх інженерних мереж без оснащення лічильниками.

Якщо один чоловік володіє декількома будинками, які розташовані поруч, можна встановити датчик на межі закінчення власності в кожній точці приєднання до зовнішніх інженерних мереж.

 

За порушення цього закону передбачені штрафи.