На Дніпропетровщині 12 людей потрапили до лікарні після укусу змії

11 Серпня 2017 17:42

З початку літа 20 жителів Дніпропетровської області вкусили змії, 12 з них госпіталізовані. Найбільше постраждалих в Дніпрі, Кам’янському та Павлограді. Про це повідомив директор Обласного центру медичної допомоги та медицини катастроф Радій Шевченко.

 

«Найбільше змій на Дніпропетровщині зустрічається влітку. За серпень вже 3 людини звернулися до лікарів з укусами змій. Одна постраждала – 60-річна жінка з Підгороднього була госпіталізована », – зазначив Радій Шевченко.

 

За словами лікаря, єдина отруйна змія в Дніпропетровській області – степова гадюка. Плазуни завжди налаштовані агресивно до будь-якого вторгнення на їх територію. Для провокації нападу досить одного присутності людини. Саме тому варто поводитися вкрай обережно в лісах, де живуть ці змії. Слід взувати високі чоботи і надягати щільний одяг, бути уважними, дивитися під ноги під час прогулянки по лісі.

«Кусають плазуни, зазвичай, коли людина не бачить. У місці укусу одразу виникає різкий біль і набряк, з ранки виділяється кров. Потерпілий відчуває запаморочення, слабкість, нудоту, можлива втрата свідомості за рахунок зниження тиску », – повідомив Радій Шевченко.

 

Фахівець нагадав, при укусі в першу чергу треба розслабити і знерухомити кінцівку, пити більше води. Ні в якому разі не можна накладати джгут, так як це може призвести до ампутації кінцівки. Відсмоктування отрути має сенс тільки в першу хвилину після укусу, потім воно не ефективно. Обов’язково необхідно звернутися за медичною допомогою.