Вибори до ОТГ. У Китайгородській громаді вирішили об’єднатися

22 Вересня 2017 00:03

Центральна виборча комісія своєю постановою призначила на неділю, 29 жовтня 2017 року, вибори у 202 об’єднаних територіальних громадах в усіх областях України. З них – 116 сіл, 61 селище, 25 міст.
Комісія оголосила початок виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів з 9 вересня 2017 року.
Загалом, за попередніми підрахунками у цих виборах в Україні зможуть взяти участь понад 1 млн 330 тисяч осіб, тобто близько 4 % усіх виборців України.

Згідно з Календарним планом, до 16 вересня включно районні виборчі комісії повинні утворити сільські, селищні, міські виборчі комісії (ТВК) і сформувати їх склад.
До 20 вересня включно територіальні виборчі комісії повинні утворити одномандатні територіальні виборчі округи для проведення перших місцевих виборів, кількість яких має становити 4 тис. 506 виборчих округів.
До 18 вересня включно громадські організації, до статутної діяльності яких належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстровані в установленому законом порядку, можуть звернутися в ЦВК з клопотанням про дозвіл мати офіційних спостерігачів на перших місцевих виборах.
Крім того, згідно з Календарного плану, 25 вересня починається процес висунення кандидатів в депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови на відповідних перших місцевих виборах.
На Дніпропетровщині вибори відбудуться у 19 – ти ОТГ. Ситуації напередодні виборів у кожній з цих громад різні та неоднозначні.
Сьогодні завітаємо до Царичанського району. Тут вже створено три об’єднаних територіальних громади: Могилівська, Царичанська та Ляшківська. Об’єднатися вирішили і у Китайгородській сільській раді. Якщо 29 жовтня вибори тут відбудуться – громада буде дієздатною. До Китайгородської приєднається Рудківська сільська рада, яку очолює Михайло Векленко. До складу Рудківської сільської ради входять села Рибалки, Кравцівка, Щербинівка.
Про своє бажання очолити громаду заявили авторитетні у китайгородців люди. Наприклад, місцевий підприємець Сергій Дашко. А також – голова райдержадміністрації Сергій Турський та голова райради Світлана Горбачова. У громаді жартують, що, не здивуються, якщо свої кандидатури на голову їх ОТГ виставлять ще й президент, прем’єр – міністр та голова Верховної Ради.
Цікавою ситуація у селі напередодні виборів є ще й ось чому. Декілька місяців тому, за воєвиявленням громадян, з посади сільського голови була усунута Наталія Вербицька. Люди говорять, що, вже колишня, голова зловживала владою, ніколи не забувала про особисте матеріальне забезпечення та нечемно поводилася з мешканцями села. Китайгородці два роки терпіли таке свавілля та, врешті решт, терпець урвався. Зараз обов’язки сільського голови виконує секретар сільради Ірина Рижко.
Голова районної організації ВО «Батьківщина» Анатолій Миколайович Білокінь розповідає: якщо б вибори відбулися сьогодні, серед запропонованих кандидатів на голову ОТГ китайгородські батькіщинці підтримали б голову райради Світлану Горбачову. Саме таке рішення було прийнято на засіданні бюро районної організації ВО «Батьківщина».
Напередодні візиту народного депутата України Олександри Кужель у Китайгороді відбулася зустріч з кандидатами до об’єднаної територіальної громади від ВО «Батьківщина».
У зустрічі взяли участь депутат Дніпропетровської обласної ради від фракції «Батьківщина» Гілал Ісаєв та заступник голови Дніпропетровської обласної організації ВО «Батьківщина» Валентина Солоха. Присутні обговорили наявні для території проблеми та шляхи їх вирішення.
Минулого тижня китайгородці вітали у себе Олександру Кужель. Люди розповіли народному депутату про проблеми громади. Їх турбує стан річки Оріль, високі тарифи на газ, невизначеність пенсійної реформи. Ще всі висловилися за повернення приймальних пунктів сільгосппродукції, куди селяни могли б здавати вирощене на присадибних ділянках і мати якусь копійку до сімейного бюджету.
Об’єднання до територіальної громади, перш за все, таке повинно стати благотворним, дати нові можливості для розвитку. Китайгородці мають зорієнтувалися, як дати раду грошам, щоб мати можливість будувати дороги, освітлювати вулиці, утримувати школу та дитячий садок, кардинально змінювати ситуацію у громаді на краще, реально проводити свою соціальну політику.
Майбутній керівник їх новоствореної об’єднаної територіальної громади повинен бути на своєму місці.
Під час зустрічі наголошувалося, що партія «Батьківщина» у питаннях децентралізації залишатиметься на позиціях захисту інтересів місцевих громад та принципу добровільності.

Віра Касьянова