За світло знань, яке ви несете, єднаючи часи і покоління

28 Вересня 2017 22:45

Нещодавно в обласній державній адміністрації відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського семінару-практикуму для директорів обласних позашкільних навчальних закладів науково-технічного напряму України за темою: «Сучасні інновації в роботі позашкільного навчального закладу», присвячений 85-річчю руху юних техніків Дніпропетровщини.

До участі в цьому масштабному заході був запрошений і педагогічний колектив Широківського районного Будинку дитячої творчості на чолі з директором М.М. Куцьком.

Під час роботи семінару в місті Кривому Розі в парку відпочинку Металургійного району до уваги жителів міста та учасників семінару були представлені виставки, майстер-класи, показові виступи вихованців гуртків технічного моделювання тридцяти позашкільних закладів міста. Виставка Широкіського районного Будинку дитячої творчості налічувала близько 70 експонатів і моделей вихованців гуртків – переможців Міжнародних, Всеукраїнських, обласних конкурсів дитячої творчості. Після чого на базі Криворізького національного університету відбувся відкритий діалог у форматі «Open Spaсe» на тему «Від творчого вихованця – до компетентного фахівця» за участю представників вищих та професійно-технічних навчальних закладів, промислових підприємств, органів місцевого самоврядування, директорів позашкільних навчальних закладів.

Директор БДТ Микола Куцько у своєму виступі зазначив, що незважаючи на те, що з боку державних органів влади, місцевого самоврядування завжди була належна підтримка розвитку позашкільної освіти, проте бюджетних коштів, на жаль, недостатньо для сучасного рівня розвитку гуртків спортивно-технічного моделювання, якісного забезпечення навчального процесу, підготовки та конкурентної участі дітей у змаганнях високого рівня. І тому одним із реальних шляхів вирішення цієї проблеми є пошук позабюджетних коштів. Участь у соціальній програмі «Місто нашими руками» Інгулецького ГЗК групи Метінвест дала можливість двічі ставати переможцями, отримавши гранти на суму 300 тис. грн. Під час вручення гранту генеральний директор Інгулецького ГЗК Олександр Герасимчук зауважив, що значна частина коштів даного проекту спрямована на розвиток нашого підростаючого покоління.

У тісному тандемі Будинок дитячої творчості співпрацює з головою районної ради Олександром Кокулом. Як говорить сам Олександр Анатолійович: «Найкращі інвестиції – це майбутнє наших дітей, саме від них залежить у якій державі ми завтра будемо жити. Я підтримую і завжди буду допомагати талановитій молоді».

Суттєву фінансову підтримку БДТ отримує й з боку депутата Дніпропетровської обласної ради Дмитра Зубрія.

Всі ці складові дали можливість не тільки зберегти існуючу мережу гуртків, а й розширити її шляхом обладнання філіалу на базі Широківської СЗШ № 2. За залучені кошти переобладнано чотири майстерні технічного моделювання, придбані сучасні верстати, ноутбуки, стенд для тренувальних польотів моделей, апаратуру дистанційного управління, інструменти, матеріали. Вихованці гуртків отримали чудову матеріальну базу для здобуття якісних знань, умінь і навичок, а на основі цього і кращі можливості підготовки та участі в змаганнях обласного та Всеукраїнського рівнів. У результаті вихованець ракетомодельного гуртка Олександр Алхімов став чемпіоном світу, а вихованці судномодельного гуртка Владислав Ілієнко та Максим Убийконь – чемпіонами України.

«Маючи сучасну матеріально-технічну базу ми можемо більш широко популяризувати спортивно-технічне моделювання серед учнівської молоді через семінари, майстер-класи, співпрацювати з вчителями трудового навчання, проводити районні змагання та конкурси і таким чином вести профорієнтаційну роботу щодо свідомого вибору дітьми майбутньої професії.

На часі відбувається децентралізація влади і ми маємо надію, що позашкільна освіта отримає перспективний розвиток за рахунок коштів громад. Безумовно, буде доцільно продовжити цю роботу через Будинок дитячої творчості в партнерській співпраці з новоствореними громадами. У нас є професійний колектив, є стартова база. Сподіваємося, що разом ми зможемо рухатися вперед та залучати наших дітей до якісного та змістовного дозвілля, бо головне завдання позашкільної освіти – це розвивати творчі здібності дітей, зайняти добрими справами юнаків та дівчат в позанавчальний час» – підсумував Микола Куцько.

Сьогодні у Миколи Миколайовича є плани щодо відкриття ще одного дуже цікавого гуртка.

А ми впевнені, що добрі справи мають жити й приносити користь суспільству. Тож, підтримувати наших дітей – це справа кожного з нас. Давайте дбати про майбутнє разом.

Вікторія СІНЧЕВСЬКА