Традиції: наближається Прощена неділя

1 Лютого 2018 17:37

Традиційно Прощена неділя припадає на останній тиждень Масляної. У 2018 році ця дата припадає на 18 лютого. Цей день особливо важливий для християн, бо у цей день прийнято просити вибачення у рідних і близьких людей, друзів і знайомих. Дуже важливо правильно попросити прощення, щоб з чистою душею приступити до випробувань Великого посту.

З’ясуємо як правильно просити вибачення:

Для того, щоб попросити вибачення, досить сказати: «Прости мене», а у відповідь почути: «Бог простить – і я прощаю!». Тобто перераховувати всі гріхи не треба. Але каятися в них вкрай важливо.
Наші предки знали, що ні в якому разі не можна відмовляти в вибаченні людині. Це було великим гріхом.

При цьому просити вибачення треба щиро від усього серця. Та й прощати також треба від щирого серця, без умов і обмежень.

Крім того, ще в цей день бажано всією сім’єю відвідати  храм,  святкову службу, треба обов’язково приїхати в гості до батьків, щоб попросити вибачення і у них.

Беручи до уваги, що 18 лютого це останній день Масляної треба обов’язково накрити святковий стіл і приготувати млинці. Вважається, що їсти млинці в цей день треба як мінімум 7 разів – за кількістю днів святкового Масляного тижня.
За прикметами задля успішності та добробуту на столі бажано мати молоко, сир, сметану, вершки, рибу, ікру.

Увечері 18 лютого потрібно подумати про те, як провести дні Великого посту. Кожен в цей період має можливість не тільки обмежувати себе в їжі, але й задуматися про душу.