Коли в Україні подешевшає газ

24 Березня 2018 12:05

Під час Години запитань до уряду у Верховній Раді прем’єр Гройсман пояснив, коли може бути знижена ціна на газ.

Для зниження ціни Україна повинна відмовитися від імпортного палива.

Прем’єр-міністр також зазначив, що уряд в даний час сконцентровано на програмі збільшення видобутку газу. І в минулому році Укргазвидобування збільшила обсяги видобування на 700 млн. кубів.

Формування ціни газу відбувається відповідно до ринкових умов, самостійно формувати внутрішню ціну на газ Україна зможе тільки з початком експорту ресурсу, а це орієнтовно може відбутися в 2020 році.

Уряд не має повноважень з регулювання ціни комерційного газу. Нафтогаз – абсолютно незалежна держкомпанія, яка приймає рішення на свій розсуд.

Нагадаємо, введення абонентної плати за природний газ в Україні випливає з діючого законодавства та меморандума, підписаного спільно з МВФ. Це питання вже розглядалось в НКРЕКП, і, в разі, якщо рішення вступить в дію, українці будуть отримувати одразу дві платіжки: одну – за спожитий газ як товар, а другу – за послуги з транспортування та розподілення природного газу, що і буде згаданою абонплатою.

Ціна газу для населення змінюватися не буде, вважає заступник глави Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ігор Прокопів, і скоро має бути про це заявлено офіційно. За його словами, для підвищення тарифу немає ніяких підстав.