У Дніпрі відбудеться межрелігійний діалог щодо історії України напередодні та в часи Голокосту

25 Березня 2018 10:24
Сьогодні 09:00
У Дніпрі відбудеться межрелігійний діалог щодо історії України напередодні та в часи Голокосту

У Дніпрі, в Українському інституті вивчення Голокосту «Ткума» відбудеться засідання Дніпровського історичного клубу “Міжрелігійний діалог на практиці: постава Андрея Шептицького щодо дискримінації релігійних громад напередодні та в часі Голокосту”. Засідання буде присвячене постаті митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького і його діяльності в роки Другої світової війни та Голокосту. Про це повідомляє Дніпроград з посиланням на сайт Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума».

У національній пам’яті українців та євреїв митрополит Андрей є видатною людиною і справжнім Праведником. Під час Другої світової війни за його допомоги були врятовані, за різними даними, від 150 до 200 євреїв. Сам факт організації цілої системи допомоги жертвам Шоа у церквах та монастирях, власний приклад рятування десятків приречених на загибель євреїв зробив митрополита Андрея Шептицького яскравим уособленням рятівника євреїв під час Голокосту, символом гуманізму в протистоянні злочинній політиці нацистів.

Лекцію-дискусію проводитимуть науковий співробітник Інституту релігії та суспільства Українського католицького університету д-р Ярослав Кіт та керівник проектів і програм Інституту релігії та суспільства УКУ д-р Ігор Медвідь (Львів).

Вхід вільний. Захід відбудеться 26 березня, за адресою: Дніпро, вул. Шолом-Алейхема, 4, Центр «Менора», 3-й поверх, ліфт Б (відеозала).

Зазначимо, що митрополит Андрей Шептицький відомий своїм впливом на розвиток Української Церкви. Він одним із перших серед ієрархів УГКЦ почав використовувати народну мову в спілкуванні з вірними, досягнув того, що Греко-Католицька Церква під його багаторічним проводом стала розгалуженою та впливовою інституцією, важливим консолідаційним чинником і духовною опорою в змаганнях за державність України.

Автор: Іван МУРАХА

Джерело: dniprograd.org