Україна запускатиме ракети в космос з канадського космодрому

27 Березня 2018 20:00

Днями виявилося, що Україна вже кілька років шукає майданчик, звідки вона могла б запускати свої ракети на орбіту. Першою назустріч пішла Канада. А ось Австралія ще розглядає відповідну пропозицію.

«Космічні агентства України та Канади домовилися про спільний проект будівництва стартового майданчика для українських ракет на території одного з канадських космодромів», — про це повідомив Едуард Кузнєцов, радник голови Державного космічного агентства.

У межах цієї співпраці Україна зобов’язалася модернізувати космічний носій «Циклон-4».

Бюджет проекту — 500 млн $.

Водночас видання The West Australian написало про те, що ДКАУ пропонувало австралійському уряду разом побудувати космодром ще 2016 року. Пан Кузнєцов підтвердив цю інформацію, та, за його словами, зафіксованих домовленостей поки що немає.

Ракета «Циклон-4»

З іншого боку, влада Західної Австралії, де має бути розташований цей об’єкт, ніби зацікавлена у співпраці.

«Північний Захід ідеально розташований для екваторіальних запусків, і це розширить вже наявні широкі можливості Західної Австралії», — зазначила сенатор Лінда Рейнольдс.

За планом, майбутній космодром має стати найбільшим місцем старту для країн Азії: Японії, Сінгапуру, Південної Кореї та Індонезії. Для цього потрібна земельна ділянка площею 0,5-0,7 га, бажано біля авіаційної бази Curtin (округ Кімберлі).

«Ця пропозиція цілком реалістична. Україна може запускати ракети. Уже завтра вранці могла б, якби мала майданчик. Ми пропонуємо наших людей і наші експертні знання, якщо Австралія має землю для використання», — зазначив Микола Кулініч, посол України в Австралії.

У разі згоди два роки триватиме дослідження земель (первинне дослідження буде коштувати близько 500 тис. $) та буде готуватися техніко-економічне обґрунтування. А за 5 років перша ракета вже має вирушити до зірок. Але, знову ж таки, це якщо Австралія погодиться на пропозицію України. Також невідомо, чи є у цьому потреба після досягнутих домовленостей із Канадою.

За словами пана Кулініча, 2018 року українська делегація має відвідати зелений континент та обговорити ці питання.

Джерело: tokar.ua